Helyi közélet

2016.10.19. 18:52

Időjárás-jelentés - 2016. október 19.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Kelet-Európa felett anticiklon helyezkedik el, amely meghatározza Oroszország európai felén kívül Ukrajna, Belorusszia és a Baltikum időjárását is. A magasnyomás nagy részén kevés a felhő, csapadék sincs, a hőmérséklet nappal 5 és 10 fok között, éjjel kevéssel fagypont alatt alakul. E légköri képződmény északi és északkeleti peremén vannak borult területek, de számottevő csapadék ott sincs, csak az Urálban fordulnak elő hózáporok. A sok felhő miatt éjjel is csak helyenként csökken fagypont alá a hőmérséklet. Szintén anticiklon van kontinensünk délnyugati, nyugati részén, errefelé azonban jóval melegebb van, 20, 25 fokos maximum-értékeket mérnek, sőt Spanyolország déli részén 30 fok is előfordul. Ugyanakkor Európa középső részén, hozzávetőlegesen az Északi-tengertől az Alpokon át Dél-Olaszországig, ciklonok alakítják az időjárást. Ennek megfelelően az említett területeken borult ég a jellemző, sokfelé esik az eső, a magasabb hegyekben havazik, helyenként jelentős mennyiségű csapadékot mérnek. A hőmérséklet csúcsértéke északabbra 11 és 16, Olaszországban 16 és 20 fok között változik. A Kárpát-medence fölé csütörtök estig dél felől enyhe és nagy nedvességtartalmú levegő áramlik, éjszakától nyugat felől egyre többfelé számíthatunk csapadékra.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

Az ország nagy részén többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de csütörtökön délkeleten, keleten több helyen elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, és ott néhány órára a nap is kisüthet. Éjszaka a Dunántúlon már sokfelé, csütörtökön keleten is egyre több helyen várható eső, záporeső. Északnyugaton helyenként jelentős mennyiségű csapadék valószínű. A délkeleti szél a Tatabánya-Szeged vonalban megélénkül, csütörtökön néhol meg is erősödik, másutt többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 9 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 8 és 13, délkeleten, keleten 14, 16 fok között alakul.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában