Helyi közélet

2016.10.06. 08:09

Három Aranyanyuja is lehet Hajdú-Biharnak!

Hajdú-Bihar - Három hajdú-bihari nő is bekerült a Richter Aranyanyu Díj döntőjébe. Az elismerésre olyan, a kutatásban, egészségügyben és szociális szférában dolgozó nőket jelölnek, akik minden nap bizonyítják különleges erejüket, kiválóságukat, mégis csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük.

Hajdú-Bihar - Három hajdú-bihari nő is bekerült a Richter Aranyanyu Díj döntőjébe. Az elismerésre olyan, a kutatásban, egészségügyben és szociális szférában dolgozó nőket jelölnek, akik minden nap bizonyítják különleges erejüket, kiválóságukat, mégis csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük.

A díjat, amelyet ezidáig 37 rendkívüli nő vehetett át, 2011-ben alapította Rácz Zsuzsa író, a Terézanyu-könyvek szerzője és a Richter Gedeon Nyrt. Idén is több száz jelölés érkezett, melyekből kategóriánként négy-  orvosnők, pedagógusok, egészségügyi szakdolgozók és a szociális területen dolgozók- , tehát összesen 16 döntős Aranyanyut választottak ki, köztük kettő borsodi kiválóságot. A pályázat oldala a következőképp mutatja be a jelölteket:

Egészségügyi szakdolgozó kategória - Balogh Enikő

Balogh Enikő a Debreceni Egyetem orvostanhallgatója, de mellette ámulatba ejtő aktivitással vesz részt bármiben, amivel segítségére lehet másoknak. Felsorolni is lehetetlen sokoldalúságának minden elemét, de íme egy kis ízelítő a számára fontos ügyekért mindenre elszánt lány életéből. Enikő két éve megbízott transzplantációs koordinátori szerepet tölt be a Magyar Orvostanhallgatók Szövetségében. Itt egyik legnagyobb sikere, hogy külföldi lapba is sikerült cikket publikálnia. Csatlakozott a Teddy maci programhoz, melyben társaival azt tűzték ki célul, hogy segítenek leküzdeni a kisgyerekek fehér köpenytől való félelmét. A lelkes gyerekek akár egy maciműtétet is elvégezhetnek, miközben észrevétlenül tűnik el belőlük a félelem. Önkéntesként mentőzött is, Gyerekmentő-rohamkocsi Futónagykövet lett. A sport szerves része életének, önkénteskedett az U-18-as jégkorong világbajnokságon, női kosárlabda Európa-bajnokságon, kézilabda Európa-bajnokságon, úszóversenyeken, és műkorcsolya-versenyeken. A munka során megismert sportolók részvételével pedig kórházlátogatásokat szervez. Az egyik szívéhez legközelebb álló segítségnyújtás számára mégis az, hogy haját, amikor megnő, rendszeresen felajánlja olyan gyerekeknek, akiknek betegségük miatt paróka nélkül hosszú ideig le kellene mondaniuk a szép, hosszú hajról.

Orvosnő kategória - Dr. Molnár Csilla

Dr. Molnár Csilla egyetemi docens, aneszteziológus-intenzív terápiás orvos, a Debreceni Egyetemi Klinika Idegsebészeti Intenzív osztályának vezetője. A legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő pácienseit is egy pillanat alatt megnyugtatja erőt adó, mosolygós tekintetével. Csilla vezetésével segítette világra a debreceni orvos csapat azt a kisbabát, aki mindössze 15 hetes magzat volt, amikor édesanyja súlyos agyvérzést kapott. Kilencven napon át viselték gondját, és ápolták az anyát, hogy kisbabája elég nagyra nőjön védelmet adó méhében. Habár az anya megmentése lehetetlen volt, a szakszerű orvosi ellátásnak és féltő szeretetnek köszönhetően nem csak a gyermeket, az anya szerveivel további emberéleteket mentett meg. Munkája során sokszor szembesülnie kell a halállal, de erőt, és lendületet ad számára az a tudat, hogy különleges feladatot kapott.

Szociális területen dolgozók kategóriája - Tóthné Mikulás Veronika

Veronika életútja saját elmondása szerint a rút kiskacsa története a 21. században. Jelenleg szociális gondozó egy hajdúböszörményi idősek otthonában, de előtte harminc évig gyártósoron dolgozott Hajdú-Bihar megyében. Amikor 45 évesen ráébredt, hogy szeretne segítségre szoruló emberekkel foglalkozni, iskolapadba ült. Éjszakánként tanult és idősgondozó lett. Nem volt könnyű helyzete, hiszen a szakma elsajátítása mellett számítógépes ismereteit is bővítenie kellett. Kevesen hittek benne, de ő kitartóan küzdött céljaiért. Végül álma megvalósult. Az olajos köpenyt hófehér, élére vasalt munkaruha váltotta fel. A gyárból nehezen engedték el a megbízható munkaerőt, de végül jó utat kívántak neki az új életéhez. Ma is napi 12 órában dolgozik, de környezete szerint arcán nem fáradtság, hanem elégedettség tükröződik. Szabadidejében süteményt süt gondozottjainak, a bentlakók titkos kívánságait teljesíti. Egy-egy selyemkendő, egy szál virág, karkötő. Apróságok, de az idős nénik és bácsik számára ezek kincseknek számítanak a hétköznapokban. Jelenléte bearanyozza az otthon és az idősek életét. Meggyőződése, hogy minden pillanatot ki kell használni az életben a vidámságra az utolsó percig. Az idősek pedig tudják, hogy egy ilyen kísérőre különösen nagy szükség van ott, ahol mindennapi látogató a betegség és az elmúlás.

A szavazás október 3-án kezdődött és október 30-a éjfélig tart. Szavazni minden kategóriában egy jelöltre lehet, a szavazás e-mailcím alapú, egy e-mailcímről kategóriánként egy szavazatot lehet leadni. Szavazatát erre a linkre kattintva adhatja le!

A nagyközönség november 10-én, a díjátadó gálán tudja meg, ki lesz 2016-ban a zsűri és a közönség 4-4 díjazottja, akik átvehetik a Richter Aranyanyu Díjat és a vele járó 200 000 forintos pénzjutalmat.

Mint minden évben, idén is különdíjat ad át a Ridikül Magazin, így 9 Aranyanyu örülhet majd a kitüntető elismerésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában