Helyi közélet

2016.10.10. 07:29

Az üzletembereknek is vannak lelki kötődéseik

Nyíradony-Tamásipuszta - Az értelem és az érzelem egészséges aránya hatalmas dolgokra képes a gazdaságban.

Nyíradony-Tamásipuszta - Az értelem és az érzelem egészséges aránya hatalmas dolgokra képes a gazdaságban.

Ezt a következtetést vonták le a Napló-Top 100 Klub tagjai a Borostyán Med-Hotelben péntek este megtartott összejövetelükön. Hajdú-Bihar gazdasági életének vezető résztvevői személyes példáikon keresztül, fehérasztal mellett azt a kérdést vitatták meg, hogy az üzleti számításokba mennyire engedhetők be az érzelmek, valamint a családi, illetve egy adott helyhez való kötődés. A Top 100 Klub összejövetelének helyet adó, eddig mintegy négymilliárdból megvalósult med-hotel ugyanis kissé „táj­idegenként” a tulajdonos, Boros József vállalkozó szülőhelyén, Tamásipusztán épült fel, és a helyválasztásban döntő szerep jutott az érzelmi kötődésnek. – Ez egy jól megtervezett vállalkozás – szögezte le a vendéglátó.

A monarchia kori idők stílusjegyeit magán viselő, de funkciójában és berendezésében a XXI. századot idéző patinás kastély emelkedik már a 471-es főútról is jól láthatóan a Tamásipuszta mögött lévő domb tetején. Borostyán Med-Hotel – rajta a felirat.

Az érzelem mögött jól megfontolt gazdasági számítások állnak.

Boros József

Nem emlékmű

– Itt nőttem fel, balra a harmadik házban – mondja kedélyesen a tulajdonos, Boros József vállalkozó, miután a Napló-Top 100 Klub tagjainak bemutatta az országban egyedülálló létesítményt, ahol szállodai szárnyak, wellnessrészleg és magánklinika is található. A „kastélytúra” után a Top 100 Klub tagjai az épület egyik termében fehérasztal mellett beszélgettek arról, hogy a gazdasági vállalkozás sikere érdekében az értelem mellé bevihető-e az érzelem.

– A születésem helye miatt építettem fel itt a med-­hotelt, és kijelenthetem, az érzelem mögött jól megfontolt gazdasági számítások állnak – folytatta Boros József, aki hangsúlyozta, hogy nem emlékművet szeretett volna készíteni, hanem egy használható, az emberek gyógyulását, egészségmegőrzését, kikapcsolódását szolgáló komplexumot.

– A cég, ahol dolgozom, családi vállalkozásként indult, tulajdonosai hitelt évekig nem vettek fel, saját döntéseket hoztak, a maguk útját járták. Nem negyedévekben, hanem hosszú távra gondolkodtak – beszélt Ábrahám László, az amerikai National Instruments vezetője, hozzátéve: jó, ha az ember mögött van egy csapat, amely feketén-fehéren kiszámítja, hogy a tervezett következő lépés gazdaságos lesz-e.

– Az üzletben az érzelem olyan, mint a rakétakilövő álláson az indítótöltet – folytatta Bárány László, a Master Good Kft. tulajdonosa. – Az érzelem újratölti a céget, ha éppen arra van szükség. Ez így van a többgenerációs családi vállalkozásunkban, amelyet soha sem lehetett függetleníteni az emócióktól.

Racionális vállalkozónak mondta magát a Bold-Agro Kft.-t vezető Szabó Imre, akinek a gyermekei „jó időben végezték el az egyetemet”. – Az emóciók és a racionalitás egészséges egyenlege, egysége adja a vállalkozás sikerét – tette hozzá.

– Apa és fia is erős egyéniség, határozottak, de szeretik egymást. Így minden konfliktus nélkül zajlik nálunk az üzleti élet. Sőt, mióta Dénes belépett, pörgősebb az életünk – beszélt tapasztalatairól Kissné Szalóki Ágnes, a Kikol Kft. egyik tulajdonosa.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában