Helyi közélet

2016.10.28. 17:07

Debrecenben gyűlnek össze az iskolapszichológusok

Debrecen - Az iskolapszichológus szakma új fóruma indult el Debrecenben: az iskolapszichológusok első országos vándorgyűlése október 27-én kezdődött meg az Akadémiai Bizottság Székházban.

Debrecen - Az iskolapszichológus szakma új fóruma indult el Debrecenben: az iskolapszichológusok első országos vándorgyűlése október 27-én kezdődött meg az Akadémiai Bizottság Székházban.

Harminc évvel ezelőtt alakult ki hazánkban az iskolapszichológus szakma, melynek életében áttörés volt a 2013-as év, amióta törvény szabályozza, hogy nem maradhat köznevelési intézmény pszichológiai szempontból sem ellátatlanul.

Kiss Enikő Csilla, a Magyar Pszichológiai Társaság elnöke az első vándorgyűlésen felidézte, hogy három évtizede mindösszesen harminc iskolapszichológus kezdte el a szakma művelését.

1986-ban a debreceni egyetemi pszichológiai tanszékek munkatársai is bekapcsolódtak a kísérleti programba, a bolognai képzési rendszerben jelenleg már külön szakirányon tanulhatják ezt a területet a fiatalok.

A Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetének igazgatóhelyettese, Dávid Imre hétszáznál is többre becsülte az iskolapszichológusok országos számát, akiknek, véleménye szerint, nemcsak a diákokkal, de a pedagógusokkal is foglalkozniuk kell.

- A pedagógusok közérzete, mentálhigiénés állapota rossz, ennek fejlesztése, a megküzdési stratégiák erősítése szintén az iskolapszichológusok feladata kell legyen. Néhány évvel ezelőtt 132 elit iskolában dolgozó pedagógust vizsgáltunk, s az volt a szomorú tapasztalat, hogy sokan küzdenek a reménytelenség érzésével, nyolcan egyenesen a szuicid veszélyeztetettség állapotában voltak.

A gyakorló szakemberek részvételével rendezett kétnapos vándorgyűlés az iskolai zaklatással, az iskolai halálesetek feldolgozásával a tehetséggondozás és az életkori sajátosságokból adódó problémák kezelésének módszereivel egyaránt foglalkozik.

- Nincs két egyforma iskola, akár a település méretét vagy az intézmény profilját tekintjük. Különbözőek a problémák egy szakiskolában és egy egyetemi felvételire készítő gimnáziumban. Míg utóbbiban a túlterheltség, a teljesítmény iránti fokozott igény, a szakiskolákban a motiváció hiánya a jellemző, de sokan küzdenek magatartási problémákkal, serdülőkori devianciával. Az iskolapszichológusoknak a problémák sokrétű világában kell helyt állniuk – hívta fel a figyelmet több érzékeny területre Páskuné Kiss Judit, az I. Iskolapszichológus vándorgyűlés szervezője, a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetének docense.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában