Helyi közélet

2016.10.11. 10:27

Az „okos zebra” figyelmeztet

Debrecen - Felvillannak az aszfaltba épített lámpák, amikor járókelő érkezik a gyalogátkelőhöz.

Debrecen - Felvillannak az aszfaltba épített lámpák, amikor járókelő érkezik a gyalogátkelőhöz.

„Okossá” tették az István úton, a Tőzsér utca közelében található zebrát. A rendszer úgy működik, hogy a csíkos felfestéshez a járdán közeledő gyalogost a mindkét oldalon felállított két-két kis vasoszlopba épített fotocellák érzékelik. Ezek jelet küldenek az aszfaltba épített 3-3 led lámpához, amelyek erre villogni kezdenek, így hívják fel az autósok figyelmét a veszélyre.

Éjjel-nappal okos

A kivitelező Pearl Enterprises Kft. projektfelelőse a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: az országban egyedülálló rendszer éjjel-nappal működik, mivel borús, ködös, esős időben is szükség lehet rá. Arra a kérdésünkre, hogy nem fognak-e összetörni az aszfaltba épített ledek a teherautók nagy súlya alatt, Szűcs Alfréd azt válaszolta, hogy biztosan nem, mivel a négyzetcentiméterenként akár 1 tonnás terhet is elbírják. Azt is megtudtuk, hogy télen havas, jeges időben a hótolónak muszáj lesz ott teljesen letennie a lapátot, de azt is jól „tűrik” a lámpácskák.

XXI. századi megoldások

Varga András a körzet önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy az István úton a Tőzsér utca mellett található gyalogátkelő – mivel nehezen belátható – balesetveszélyes hely, amelyre nemcsak a környéken lakók, hanem iskolák igazgatói is felhívták már a figyelmet. – Az Új Főnix Terv keretében a Tócóskert csaknem 1 milliárd forint fejlesztési kerethez fog a közeljövőben hozzájutni, amelyből és egyéb forrásokból számos más a XXI. századi „okos” megoldás születhet – jelentette ki.

Nem került pénzbe

Dr. Barcsa Lajos alpolgármester hangsúlyozta, hogy ezért az „okos” zebráért a város most nem fizetett, ez a cégnek egy mintaprojektje. Amennyiben kedvezőek lesznek a működtetési tapasztalatok, Debrecen más részein is létrehoznak ilyeneket.

Az alpolgármester arról is említést tett, hogy tervbe vették az önkormányzati épületek okos érzékelőkkel való felszerelését, melyek jóvoltából jelentősen csökkenhetne azok energiafelhasználása. Egy olyan okos parkolórendszer kialakítása is napirenden van, mely mobiltelefonos applikáción keresztül azt tudja megmutatni az autósoknak, hogy az egyes parkolókban éppen mennyi szabad hely található.

– Komoly kamerarendszert is szeretnénk, ami mind közlekedési, mind közbiztonsági szempontból fontos szerepet játszhat – fogalmazott Barcsa Lajos alpolgármester az „okos” zebra bemutatása után.

HBN-OCs


Várják a véleményeket

Zombori Dénes, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ fejlesztési szakértője elmondta: létrehozták az [email protected] email címet, melyre az ott elhaladó autósok és gyalogosok egyaránt megírhatják az új rendszerrel kapcsolatos tapasztalataikat. Arra is várják a javaslatokat, hogy hol kellene még Debrecenben hasonló.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában