Helyi közélet

2016.10.08. 11:17

„Antennacsábító” helyen élnek…

Debrecen - Úgy tűnik, nincsenek egyértelmű válaszok, ha sugárzásról, illetve annak mértékéről van szó.

Debrecen - Úgy tűnik, nincsenek egyértelmű válaszok, ha sugárzásról, illetve annak mértékéről van szó.

A Batthyány utca és a Jászai Mari tér több társasházának lakói a környező épületeken lévő átjátszóadók, illetve az azok sugárzásától való félelmük ügyében az első levelüket 2012 novemberében írták az ÁNTSZ-nek, akkor még 25 szignóval; a 2015-ben az önkormányzathoz benyújtott panaszukat már 90-nel. Fordultak a polgármesterhez és az önkormányzati képviselőjükhöz is, akik ugyan nem hagyták válasz nélkül őket, de tenni nemigen tudtak semmit.

A lakók azonban nem csak panaszkodtak: 2014 őszén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) debreceni irodájához fordultak, és mérést kértek.

Káros-e?

Itt vissza kell kanyarodnunk a történetben egy 2004-es rendelethez, illetve ahhoz a sok éve, nem csak Magyarországon folyó vitához, miszerint káros-e a bázisállomások, mobilátjátszó-adók sugárzása az egészségre vagy sem (lásd keretes írásunkat)? A Napló is foglalkozott már a témával, a lapunknak nyilatkozó szakemberek sem bizonyítékkal, sem cáfolattal nem tudtak szolgálni a kérdésben. Ami tény, hogy az egészségügyi határértékek jogszabályban rögzítettek.

A belvárosi lakókat a felkért NMHH azzal nyugtatta, hogy nincsenek kitéve káros sugárzásdózisnak, ugyanakkor az erről szóló dokumentáció (amit az ügyben eljáró két panaszosnak küldtek el) a fedőlapja szerint csak a mérésügyi főosztályvezetőjük engedélyével másolható. Miért-e szigor? A lakók az NMHH után a budapesti dr. Vincze János biofizikussal is méréseket végeztettek, aki szakértőként már több közösség segítségére volt ezen a vonalon. Ő maga egyébként a saját jegyzőkönyvében – iróniával – úgy hivatkozik a hivatal mérésére, mint olyan adatra, mint amit a közölhetetlenségükre tekintettel „el kell hinni”.

Újabb jöhet

Vincze János meg van győződve az említett sugárzás fizikai ártalmasságáról. 2015 őszén egy dunántúli céggel elvégeztette és kielemezte a debreceni méréseket. Arra jutott, hogy a NMHH a saját értékeit szinte csak adott pillanatra vonatkoztatta, és nem számolták át 24 órára, ahogyan szerinte kellett volna. Egész napra korrigálva az adatokat, a lakókat érő sugárzás bőven túllépi a rendeletben megengedett mértéket – állítja.

Ezt követően a lakók újra a NMHH-hoz fordultak, támogatást kérve új bázisállomások építésének megakadályozásában, a meglévők eltávolításában, vagy legalább a sugárzás erősségének csökkentésében (időközben szóbeszédből úgy értesültek, hogy egy közeli épületre újabb antennák kerülnek).

A válasz olaj volt a tűzre: kiderült, hogy a mobiladóvevő-állomások telepítését nem szükséges engedélyeztetni, de még bejelenteni sem akkor, ha a berendezés kisebb 6, az antenna pedig 4 méternél. Szintén megtudták, hogy egy 2014-es frekvenciapályázat eredményeként egy negyedik szolgáltató is piacra léphet, ráadásul Debrecenben is felméréseket végeznek. Amikor idén nyár végén az a hír kezdte járni, hogy újabb építkezés zajlik, a Naplóhoz fordultak.

Folyamatosan kapják

Képviselőik hosszan sorolták, hogy az érintett tömbökben kinek milyen egészségi problémái vannak; kellemetlen, folyamatosan jelen lévő tünetek, fejfájás, fülzúgás, álmatlanság. Emellett több olyan komolyabb probléma kialakulását is a sugárzás számlájára írnak, mint a vérnyomás-ingadozás, a szívritmuszavar, de úgy vélik, a háztömbben előforduló több rákos megbetegedésben is szerepe volt az őket körülvevő „mobilantenna-erdőnek”.

– Az nem baj, ha valakit néha, rövid ideig ér ilyen sugárzás, de mi folyamatosan, nagy dózisban kapjuk – hangsúlyozzák. Utolsó reményük, hogy a sugáregészségügyi mérőhálózati feladatok időközben (2015 áprilisában) a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályaihoz (lánynevükön: ÁNTSZ) kerültek, most őket szeretnék hivatalos vizsgálatra kérni – ezúttal talán más eredményre jutnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában