Helyi közélet

2016.10.13. 19:15

A teljes élet legjobb, ha tejjel indul

Debrecen - Nagy felelőtlenség a test kincsét az anyatejgyűjtő állomás szűrőjét kihagyva venni.

Debrecen - Nagy felelőtlenség a test kincsét az anyatejgyűjtő állomás szűrőjét kihagyva venni.

Elég azokra a klinikán fekvő extrém koraszülött picur babákra gondolnunk, akik ha ezt nem kapnák, elképzelhető, hogy nem is élnének – válaszolta meg Kulcsár Zsuzsanna védőnő, hogy mi motiválja munkába induláskor napra nap 22 éve már. Kérdésemre felelet a Miklós utcai lakás régi számítógépét tartó asztalán fellelhető számos fotó, amelyről kerek babaarcok mosolyognak az albumot lapozóra, üdvözlőlapok között, hálát kifejező sorok fölött. A debreceni Anyatejgyűjtő Állomásnak köszönheti erős immunrendszerét, babakori éltető táplálékát a ma itt tevékenykedő Zsuzsanna is, sőt beszélgetés közben fény derült rá, hogy fotós kollégánk szintén e helyről kapott tejet csecsemőként. Az első emeleti épület, amely mintha kissé megrekedt volna a múltban, 1967 óta áll jelenlegi helyszínén. Az érkező steril ruha és cipővédő nélkül nem léphet tovább a gyerekszemet vonzó matricákkal, kisággyal barátságossá tett első két helyiségből. Beljebb ugyanis felelősségteljes, precíz munka folyik.

A – jelenleg – 22, rendszeresen adó édesanya tejét hűtőben tárolják a laboratóriumi vizsgálatokig. Míg Zsuzsanna az üvegekből pár cseppnyit különvéve indikátoranyaggal állapítja meg, hogy nem tartalmaz-e más állati eredetű tejet, valamint fajsúlymérővel szűri ki az esetleges vízzel hígítást, majd pasztörizálásra készíti elő a tejet, addig érdekes történetek is elhangzanak. Megtudtuk, húsvétkor tojásillat tölt be mindent, és előfordul, hogy málnaszezon idején teljesen egészséges, ám rózsaszínes tejet kapunk – jó bizonyítéka ez annak, hogy bizony a gyermek mindent megkap, amit a táplálója fogyaszt. Némelyik apuka viccelődni szokott ezzel, mondják: ma csokisat, vagy eperjoghurtosat kérek. Sajnos megesett, hogy az idős nagypapa segítő szándékkal vállalta a feladatot, hogy házhoz szállítja a legkisebb családtag „ebédjét”, ám csak estére ért vele célba, és a nyári időben megromlott a babaeledel.

A fehér nem jelent tisztát

Pedig nagy kincs az anyatej, harminc-negyven gyermek vár rá. A rendelkezés szerint nyolc hónapos korig mindenkinek jár, akit az édesanyja nem tud táplálni. Azt, hogy ki szorul rá leginkább, a gyerekorvos dönti el, és írja fel az igénylési lehetőséget, ám a beérkező készlet szétosztása a Miklós utcán dolgozók nem könnyű feladata. – Az újszülöttek és a betegeskedők élveznek előnyt, nekik igyekszünk több tejet juttatni – mondta a szakember. Hozzátette, az interneten ismeretlentől tejet venni nagyon kockázatos. A hozzánk érkező tejet és forrását alaposan megvizsgáljuk. A felajánló édesanya derékig levetkőzik, felölti a tiszta maszkot, fejkendőt, kötényt, majd segítünk bemosakodni, és 30-40 milliliter lefejésére kérjük. Ezt a mintát laboratóriumba küldjük. Az adományozó beutalót kap néhány ingyenes kötelező vizsgálatra (székletvizsgálat, tüdő-, AIDS-, hepatitisszűrés), és szükség van a terheskiskönyvre, amelyben megnézzük a várandósság alatt megállapított vasszámot. Ezután ellátogatunk az otthonába, elviszünk minden szükséges eszközt (steril fejőköpenyt, üvegeket), és ellátjuk jó tanácsokkal – sorolta.

Az anya dönthet, hogy behordja-e a tejet, vagy az állomás munkatársai elmenjenek érte. Az önkormányzat kiegészíti az államilag meghatározott 1800 forintos liter­árat, így a személyesen vivők 3000, míg a háztól szállítást kérők 2500 forintot kaphatnak a tejért. Személyfüggő, hogy ki mennyi plusszal tudja segíteni gyermeke tejtestvéreit. A tejmirigyek száma hatá­rozza meg, de a genetikán túl befolyással lehet a stressz és az étkezés, folyadékfogyasztás is.

Egyszerűbb, mint hiszik

Sokkal macerásabbnak tűnik a folyamat, mint a valóságban. A tejadó kismamákat segítik a vizsgálatok mihamarabbi elvégzésében. Bár az igaz, hogy az alkalmasaktól kitartást, elkötelezettséget igényel a feladat, amellyel csaknem életeket mentenek – érvelt dr. Fehér Boglárka laktációs tanácsadó, aki több, mint hat éve, fia születése után hívta életre az anyatej­klubot. A minden hónap harmadik szombatján (legközelebb decemberben) a máltai játszótér egy zárt helyiségében tartandó foglalkozásokon sok tapasztalat gyűlik össze. Édesanyák gyermekeikkel és olykor édesapák is ellátogatnak az egy-egy aktuális téma köré szerveződő diskurzusokra. Érdeklődésemre elmondta, a tejleadás nem terheli meg különösebben a szervezetet, hiszen egy édesanya két-három csecsemőt is képes ellátni, gondoljunk az ikreket nevelőkre.


Anyatársakra gondolt

Fehér Boglárka szavait támasztja alá a 36 éves debreceni anya, Füzesi Fruzsina története is. Kislánya nyolc hónappal ezelőtt azon a napon látta meg a napvilágot, amikor hívásunkat fogadta. – Az első hetekben kiderült, hogy a szükségesnél jóval több tejem van, már „tele­raktam” a fagyasztót. Eszembe jutottak azok a kismamák, akikkel egy időben szültem, s tudtam, egy részük nem tud szoptatni. Belegondolni is rossz, hogy én is járhatnék hasonló cipőben – mesélte. Elment az anyatejgyűjtő állomásra, ahol, mint mondta, a szegényes, ám tiszta környezetet a nagyon kedves, közvetlen fogadtatás feledtette. – Mindenben segítettek, az őssejtlevételkor elvégzett vizsgálatok kiváltották az itt elvártak némelyikét. Azóta kialakult egy kényelmes rendszer, heti kétszer, a megbeszélt időpontban jönnek a tejért, az itt töltött néhány percben megkérdezik, hogy vagyok, van-e szükségem valamire, és adnak új üvegeket – számolt be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában