Helyi közélet

2016.10.01. 13:40

A Szeged utcán gumicsizma kell, ha esik

Debrecen - Bár olcsóbb volt, az első nagyobb eső bemosta az árkot, újra kell tervezni a vízelvezetést.

Debrecen - Bár olcsóbb volt, az első nagyobb eső bemosta az árkot, újra kell tervezni a vízelvezetést.

Több mint húsz év után leaszfaltozták a Szeged utcát, a lakók öröme azonban nem lehet felhőtlen, mivel árkok hiányában egy kiadósabb esőzés után az utca alsó része vízben áll. Ezért tartanak attól – mondták többen ott jártunkkor –, mi lesz, ha beköszönt a csapadékos időjárás.

Az utca alsó részén korábban aszfaltút ugyan nem volt, de legalább működött a vízelvezetés. Az építkezés második ütemének megkezdésekor – mely során az utca alsó felét aszfaltozták le – ástak mellé egy mélyebb árkot, de az első jelentősebb csapadékot sem bírta ki, a homokos talajt néhány méterenként bemosta a víz. Miután a szakemberek látták, hogy a rendszer nem működik, betemették mindkét árkot, így most semmilyen vízelvezetés nincs az utca jelentős részén. Mikor az előző héten felkerestük a helyszínt, éppen nem esett az eső, de jól látszott, ahogyan a víz utat tört magának a homokban.

Összegyűlik az alsó részen

A lakóktól megtudtuk, a fő problémát az jelenti, hogy nagyon lejt a Szeged utca, még a Ringló utcáról is odafolyik a csapadék, és az új út az egészet levezeti az alsó szakaszra, melyet így olyankor elborít a víz. A jelenséget fotókon, videókon örökítették meg, ezeken tisztán látszik, esőzés idején itt csak gumicsizmában érdemes közlekedni.

Augusztusban egyébként már tartottak a témában egy fórumot, ahol a lakosok ígéretet kaptak, hogy még abban a hónapban felhúzzák az utolsó, kopó réteget az aszfaltra, illetve a vízelvezetést is megoldják. De ennek szeptember végén nyomát sem láttuk. A Szeged utcaiak azt hallották, hogy a nyílt rendszerű árkok kialakítását a spórolás elve vezérelte, de ez a megoldás már az első komolyabb esőzés próbáját sem állta ki. Azóta állítólag már az építtető is belátta, hogy hibáztak, és most azt vizsgálják, miként lehetne ezt megoldani.

Földhányások maradtak hátra

Bár a helyieknek a második ütem megvalósításához anyagilag nem kellett hozzájárulniuk, a kivitelező az aszfaltozás után az út és a kocsibejárók szintre hozását nem végezte el, azt mindenki saját erejéből oldotta meg. Az út mentén talált földhányások az itteniek szerint több okból is komoly veszélyt rejtenek magukban.

– A kocsibejárók nincsenek megcsinálva, a földhalmok balesetveszélyesek, mivel odahordják az emberek a szemetet, attól tartunk, hogy előbb-utóbb illegális szemétlerakó fog ott kialakulni. Ráadásul a gyerekek ott ugrálnak, mi lesz, ha egyiket maga alá temeti a homok? – teszi fel az őket leginkább aggasztó kérdéseket az utcában lakó Magdi és Ildikó (azt kérték, csak keresztnevüket írjuk le – a szerk. megj.). – Mivel az utca felénk lejt, a víz is a mi telkeinkre ömlik. Húsz évig nem állt víz a telkeken, idén megtörtént, és attól félünk, ha megjön a csapadékos idő, újra át kell majd élnünk.

HBN–Molnár Szilárd


Ha az idő(járás) engedi…

A debreceni önkormányzattól megtudtuk, több mint 100 millió forintért kap szilárd burkolatot a Szeged utca. Eredetileg nyílt vízelvezető árkot terveztek, de kiderült, az komolyabb csapadék esetén nem képes elvezetni a vizet. Ezért úgy döntött az önkormányzat, hogy zárt vízelvezetésű rendszert építtet ki, mely tervezése és előkészítése jelenleg is zajlik – írták. Ha az engedélyeztetés időben lezárul, és az időjárás kedvez a kivitelezésnek, még ebben az évben, ellenkező esetben csak jövő tavaszra készül el a teljes beruházás, benne a végső kopóréteg leterítésével. A munkálatok során a Szeged és a Csongrádi utcát is összekötik.


“Ha spórolás volt az ok, akkor ennek nincs értelme” – A lakók szerint vannak gondok az új árokkal

Debrecen – Nyílt árokkal lényegesen olcsóbb egy-egy utca leaszfaltozása, mint zárt csatornával.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában