Helyi közélet

2016.10.29. 11:10

A mécsesgyújtás napjai jönnek

Debrecen - Sokan tesznek a halottak napi megemlékezés nyugalmáért, kényelméért, biztonságáért.

Debrecen - Sokan tesznek a halottak napi megemlékezés nyugalmáért, kényelméért, biztonságáért.

Az ősz utolsó hónapja már fagyos éjszakákkal kopogtat, elsején Mindenszentek, másodikán halottak napja van. A legtöbben ezeken a napokon gyújtanak mécsest, helyeznek el virágot elhunyt szeretteik sírjánál, de némelyek a tumultust elkerülvén már a hétvégén elmennek a temetőbe. A nyugodt emlékezésért sokan tesznek: a Debreceni Köztemető hosszabbított nyitvatartással segíti az érkezőket. A látogatók mától keddig este nyolc óráig, szerdán hétig fonhatják össze kezüket a hozzátartozójuk hamvainál. A DKV ezekhez az időpontokhoz igazítja és megsűríti a sírkertet érintő járatainak menetrendjét. Mától hétfő estig lezárják a temető környéki útszakaszokat, a rendőrség pedig megerősített szolgálattal készül a hosszú hétvégére.

Mindenszentek ünnepén, november 1-jén azokra a szentekre emlékeznek, akiknek nincs külön dátumuk az egyházi naptárban, míg a 998 óta november 2-án tartandó halottak napján elhunyt szeretteinkre. Sokaknak azonban ez az alkalom nemcsak mécsfénytől égő temető, a szél erejétől függően eltünedező, majd megerősödő kontúrú keresztárnyékok, a föld és beton szürkéjét fehérbe, sárgába borító virágok látványának különös nyugalmát jelentik, hanem fejtörést, hogy hogyan jussanak el hozzátartozójuk sírjáig.

A megyeszékhelyen a DKV az érintett járatok menetrendjének változtatásával segíti a lakosokat: október 25. és november 2. között a 3-as és 5-ös trolibuszok, valamint a 22-es, 22Y-os, 24-es és 24Y-os autóbuszok, reggel 7 és este 8 óra között sűrített menetrend szerint szállítják az utasokat a Köztemető Főkapuig. Pontos információkat a dkv.hu-n olvashatnak. A tömegközlekedőknek figyelembe kell venniük, hogy e hétvégén, a munkanap-áthelyezés és az őszi szünet is bonyolítja a járatok indulási időpontjait városszerte: szombaton és hétfőn szabadnap; vasárnap munkaszüneti nap; kedden szabadnap, ünnepnap; szerdától péntekig pedig tanítási szünet, munkanap szerinti rend van érvényben.

Autóval csak távolabb

Azok, akik autóval igyekeznek a temetőbe, az elmúlt évekhez hasonlóan némi gyaloglásra is készüljenek. Szombaton reggel nyolc órától kedd este tíz óráig megváltozott forgalmi rendet kell betartani. A Benczúr Gyula utcán a Hadházi úttól a Köztemető II. bejáratáig minden jármű forgalma tilos, kivéve a tömegközlekedési eszközöket, a személyszállító taxikat, valamint virágárusításra engedéllyel rendelkező autókat. Az Ady Endre sugárút Nagyerdei körút és a Köztemető II. bejárata közötti szakaszát egyirányúsítják a Köztemető II. bejárata felől.

A Nagyerdei körúttól nem hajthatunk be. A Benczúr Gyula utcát a Pallagi úttól a Köztemető II. bejáratáig egyirányúsítják. Erre az útszakaszra a Pallagi út felől lehet bejutni, s távozni az Ady Endre sugárúton. A Hadházi út és a Benczúr Gyula utca kereszteződésével szemben kialakított trolibusz-fordulóba járművel nem lehet bejutni. A 4-es főútnak a Köztemető melletti szakaszán – az úttest mindkét oldalán, a Benczúr Gyula utcán, a Hadházi úttól a Köztemető II. bejáratáig, az Ady Endre sugárútnak a Nagy­erdei körút és a Köztemető II. bejárata közötti szakaszán mindkét oldalon, valamint a Hadházi út páros oldalán megállni tilos! A korlátozás a mozgáskorlátozottakra és az azokat szállító gépjárművekre is vonatkozik.

Van, akinek alkalom

Ez a négy nap megint másoknak a boldog-szomorú múltidézésen túl alkalmat jelent a temetőbe induló családok kiüresedett házainak, távolabb parkoló autóinak „feltérképezésére”, vagy a tömegben vonulók óvatlanságát kihasználva, értékeik ellopására. A a Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányság már felkészült, és megkezdte bűn- és balesetmegelőző tevékenységét. A sírkertekbe a forgalmasabb időszakokra állandó jelenlétet, illetve visszatérő ellenőrzéseket szerveznek a rendőrök. Október 30-tól november 4-ig a közutakon, valamint a temetők környezetében számíthatnak a közlekedők rendőri jelenlétre. A katasztrófavédők pedig a felelős mécsesgyújtásra hívták fel a figyelmet közleményükben. Mint írták: november első napjaiban évente, az országban átlagosan húsz olyan esethez riasztják a tűzoltókat, ahol kegyeleti mécsesek, vagy koszorúk okoznak tüzet.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában