Helyi közélet

2016.10.12. 10:08

A lé a tét?

<em>Tegyük fel (bár ne így legyen), hogy az Európai Bizottság olyan súlyos hiányosságokat tár fel</em> <em> Magyarország EU-támogatási rendszerében, amelyek miatt az összes uniós támogatás kifizetését azonnal automatikusan fel kell függeszteni; nos, a magyar (kormány) ettől még sírva vigadhat, hiszen a megnyugtatóan alacsony államháztartási hiány egyelőre több százmilliárdos mozgásteret kínál számára a GDP-arányos deficitcél eléréséhez</em>. Petneházi Attila írása.

Tegyük fel (bár ne így legyen), hogy az Európai Bizottság olyan súlyos hiányosságokat tár fel

Magyarország EU-támogatási rendszerében, amelyek miatt az összes uniós támogatás kifizetését azonnal automatikusan fel kell függeszteni; nos, a magyar (kormány) ettől még sírva vigadhat, hiszen a megnyugtatóan alacsony államháztartási hiány egyelőre több százmilliárdos mozgásteret kínál számára a GDP-arányos deficitcél eléréséhez. Petneházi Attila írása.

Persze, ha tartósan szünetelne a brüsszeli forráslehívás, az pillanatok alatt igencsak felduzzasztaná az államháztartás hiányát, akkor pedig nem maradna pénz járulékcsökkentésre és más hasonló, polgárbarát intézkedésekre.

Ráadásul a pénz (bár kétségkívül főszerepe van az uniós támogatási szisztémában) nem minden. Maradjunk annyiban, hogy az ország jó hírének nem igazán használ, amikor olyanokat mondanak róla uniós bürokraták, hogy bizonyos fejlesztési projekteket kimondottan erős korrupciós kockázat jellemez, vagy, hogy gyakran az az ember érzése, mint ha az uniós pályázatot konkrétan egyvalakire írták volna ki. Nem beszélve a túlárazott projektekről, amelyektől (lásd M4 autópálya esete) szégyenszemre menet közben kellett megtagadni a közösségi támogatást.

Hozzon bármilyen eredményt az Európai Bizottság hazánkra vonatkozó átfogó vizsgálata, abban talán megegyezhetünk, hogy itt bizony már nem csupán a lé a tét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában