Helyi közélet

2016.09.06. 08:51

Új oktatási intézmények épülnek Debrecenben, míg a meglévők szépülnek

Debrecen - Az Ady-gimnázium és a Hatvani-iskola mellett több intézményben hajtottak végre korszerűsítést.

Debrecen - Az Ady-gimnázium és a Hatvani-iskola mellett több intézményben hajtottak végre korszerűsítést.

Az elkövetkező négy-öt évben a város oktatási intézményrendszere jelentős felújítási programon fog keresztülmenni. Cél, hogy a város regionális oktatási szerepe jelentős mértékben bővüljön és erősödjön – derült ki Hajnal János, a Debreceni Intézményműködtető Központ (DIM) igazgatójának szavaiból, akit a nyári felújításokról kérdeztünk. Ám a nyáron sem állt meg az élet, a bölcsődékben és az óvodákban leginkább a nélkülözhetetlen javításokra, az iskolákban pedig főleg a nyílászárók cseréjére került sor a szünidő alatt. A rekonstrukciókra – a pályázati pénzekkel együtt – több mint 500 millió forintot költött a város.

Pályázatokra várva

– A bölcsődékben az udvarokat tettük rendbe, pancsolókat alakítottunk ki, füvesítettünk és térburkolatot is fektettünk a szükséges gépészeti beavatkozásokon túl – ismertette érdeklődésünkre.

– A bölcsiknél a tervek szerint jövőre indul egy komplett program, gyakorlatilag az összes ilyen intézmény megújul 2017-től. Az óvodában sem lehet egyik pillanatról a másikra mindent megcsinálni, ezért inkább a szükségszerű felújítások zajlottak a nyáron. Várjuk a városi pályázatokat, gondolok itt a Főnix Tervre, hogy ahhoz igazíthassuk a pénzösszegeket. Emiatt az ovikban leginkább kazáncseréket végeztünk, vizesblokkokat újítottunk fel, illetve tetőket szigeteltünk. Igyekeztünk olyan jellegű munkákat beiktatni, amelyek előkészítik a nagyobb pályázati pénzek érkezését, hiszen nem érdemes egy óvoda ablakainak csak az ötven százalékát kicserélni, ha jövőre esetleg indul egy teljes nyílászáró-csere program.

A Hunyadi János és a Kinizsi Pál Általános Iskolában kicserélték a nyílászárókat, míg több más intézményben a tantermek, az öltözők és a mellékhelyiségek lettek felújítva. Szinte mindenhol új függönyök kerültek az ablakokra, illetve ahol volt rá lehetőség, a folyosókat is kifestették. A kezelésükben lévő négy középiskolában többek között a táblákat is újrafestették.

Árnyékolnak is az ablakok

– A Tóth Árpád Gimnáziumban az összes tetőtéri ablakot kicseréltük, az új ablakok már árnyékolással és fényvisszaveréssel vannak felszerelve. A Fazekas pincéjében szellőzést építettünk, a tornatermet is kifestjük, és az intézmény még nem felújított régi épülete is teljes körű hőszigetelésen és gépészeti felújításon esik majd át. A Csokonaiban a szünidő alatt iskolabokszokat alakítottunk ki minden diák számára, és bár relatíve az egy új iskola, festési munkálatokat is rendeltünk el az épületben. De nem csak a meglévő épületeket újítunk fel, az Új Főnix Terv keretében új létesítmények is sorra kerülnek, óvoda épül majd a Tócóvölgyben, míg a Jégcsarnok mögött egy bölcsőde fog létesülni. De talán a legjelentősebbnek az angol tannyelvű óvoda, általános- és középiskola megépítése ígérkezik, hiszen ez egy hiánypótló funkciót fog betölteni a város oktatási életében – mondta el Hajnal János.

HBN–MSZ


Debrecen – Harminc-negyven százalékkal csökkenhet a rezsije a Hatvani István Általános Iskolának.


Debrecen - Közel 164 millió forintból újították fel az Ady-gimnázium épületét. Az energetikai korszerűsítés kapcsán megújult a fűtési rendszer, az épület tetejére pedig hatvanhat darab napelemet telepítettek, így az iskola mostantól maga termelheti az áramot, amely akár évi 40 százalék rezsicsökkentést is eredményezhet az intézmény számára.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában