Helyi közélet

2016.09.20. 18:44

Tovább épül a debreceni zsidó negyed

Debrecen - Komoly fejlesztéseket tervez a debreceni zsidó hitközösség.

Debrecen - Komoly fejlesztéseket tervez a debreceni zsidó hitközösség.

Százmilliós nagyságrendben épül a Kárpát-medencei zsidóság történetét bemutató oktatási és emlékközpont. Horovitz Tamás, Debreceni Zsidó Hitközség elnöke elmondta, az építkezést 2018-ra szeretnék befejezni, mely elképzeléseik szerint programjaival majd szorosan kapcsolódna Debrecen Európa Kulturális Fővárosa projektjéhez. A központ a tervek alapján kulturális, oktatási és hitéleti funkciókat is ellátna, jelentették be a keddi sajtótájékoztatón.



Mint megtudtuk, már volt egyeztetés a polgármester és az egyházak között ahol elhangzott, Debrecen számít azokra az egyházakra, akik jelen vannak a városban. Ennek szellemében a létrehozandó emlékközpont már része lehet az Európa Kulturális Fővárosa projektnek, mely az elgondolások szerint segíteni tud abban, hogy a cívisváros elnyerje a rangos címet. Jövőre megkezdenék a munkát, jelenleg a program előkészítése zajlik, bíznak benne, hogy két éven belül megvalósul a projekt, amely hitközségi, önkormányzati és kormányzati forrásból valósul meg.



Irány Tel-Aviv?

Arra a kérdésre, hogy léteznek-e célszámok azzal kapcsolatban, hogy mennyi turistát szeretnének a zsidó negyedbe elcsábítani az elnök úgy felelt, Európai Uniós projektről lévén szó természetesen vannak indikátorszámok melyeket teljesítenünk kell. A program pénzügyi zárása ez év márciusában történt meg, innentől kezdve már azon dolgoznak, hogy az elvárásoknak megfelelő vagy azokat túlszárnyaló számokat a teljes időszakra tartani tudják majd. Szóba került, hogy idővel Debrecen regionális turisztikai központtá válhatna, ennek egyik fontos láncszeme akár egy esetlegesen beinduló Debrecen - Tel-Aviv repülőjárat is lehetne, bár több konkrétum ezzel kapcsolatban nem hangzott el. Horovitz arról is szót ejtett, az oktatásnevelés kapcsán terveik szerint megkeresik Debrecen összes iskoláját egy lehetséges együttműködés kapcsán. Első lépésként a társegyházakkal már fel is vették a kapcsolatot, a cél az, hogy iskolai osztályoknak vonjanak be, melyek számára oktatási projekteket dolgoznak ki a jövőben.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában