Helyi közélet

2016.09.14. 07:15

Tankerületi vezetők kopogtatnak

Hajdú-Bihar - A felek (egyébként érthető módon) a jövőben is a békés egymás mellett élésre törekednek.

Hajdú-Bihar - A felek (egyébként érthető módon) a jövőben is a békés egymás mellett élésre törekednek.

Miközben az állam csak a jövő év januárjától veszi át az iskolák üzemeltetését (is) az önkormányzatoktól, szeptember elsején a tanév elkezdődött, és ez exlex állapotot eredményezett több településen. A Naplónak nyilatkozó polgármesterek többnyire arról számoltak be, hogy az új tankerületi vezetéssel megkezdődtek a puhatolódzó tárgyalások a folytatásról, de olyannal is találkoztunk, akihez egyelőre (mint mondta) „a kutya se szólt” az állítólagos közös jövő okán.

„Jó gazdái voltunk”

Csige Tamás (MSZP) Hajdúdorog polgármestere azzal kezdte, hogy ők eddig is jó gazdái voltak az iskolájuknak. – Felújítottuk kívülről, korszerűsítettük az energetikai rendszerét, aminek a haszna most mutatkozik meg az alacsonyabb összegű közüzemi számlákban. Ráadásul az üzemeltetés során maximálisan törekedtünk a saját bevételeink növelésére; csak abból, hogy dolgozók gimnáziuma működik az iskolában, éves szinten több millió forint bevétel származik – érvelt a települési vezető, megjegyezve, hogy hozzájuk eddig még senki nem szólt az államosítás kapcsán, ezért azt remélik, hogy január elsejétől mégsem veszik el tőlük az üzemeltetés jogát. „A probléma nálunk összetett: a város egyetlen fedett sportlétesítménye az iskolában van, a város egyetlen épkézláb díszterme szintén, miként a közkonyha is, ahonnan az óvoda, a bölcsőde és az idősek nappali ellátásának a szociális étkeztetését oldjuk meg. Mivel felelősek vagyunk az intézményeinkért, a nyáron egy vizesblokkot felújítottunk saját erőből, ősszel pedig az iskola udvarán lévő kerékpártárolónak a burkolása fog megtörténni. Ha pedig mégis államosításra kerülne a sor, akkor (mint annak idején a fenntartásnál történt) az üzemeltetés terén is egyedi szerződés megkötésére fogunk törekedni az állam képviselőjével. Bár én még mindig abban bízom, hogy az ősz ezen a téren jogszabályi változásokat fog hozni” – vetítette előre Csige Tamás.

Attól még az övék

Szegi Emma (Fidesz-KDNP) kabai városvezető arról tájékoztatott, hogy éppen a minap járt náluk az új tankerületi igazgató és arra volt kíváncsi, hogy mi, merre, hány méter.

– Úgy beszéltük meg, hogy folyamatosan egyeztetünk az átadás-átvétel részleteiről, hogy mire a testület elé kerül az anyag, lehessen róla érdemben dönteni. Mivel nem mi akartunk az iskolától szabadulni, azt várjuk, hogy a Klik tegye meg a maga javaslatát, amit megvitathatunk. Olyan apróságokon nem fogunk fennakadni, hogy ünnepségekre a város ugyanúgy használhatja majd az iskolát, miként a gyerekek is ugyanúgy készülnek műsorokkal, mint korábban – fogalmazott a polgármester, aki szerint az ördög a részletekben van, ezért csak akkor nyugodhatnak meg, ha a megállapodás aláíratik. – Az egy dolog, hogy átadom az intézményt üzemeltetésre az államnak, az iskola attól még ugyanúgy a város része, hiszen a mi gyerekeink járnak ide és a mi pedagógusaink tanítanak benne. Csak ez lehet a közös nevező a tárgyalások során – szögezte le Szegi Emma.

A Klik is viszi tovább

Csáfordi Dénes (Fidesz-KDNP), hajdúhadházi polgármester utalt arra, hogy kapcsolatban vannak a tankerülettel, beszéltek már sok dologról, de a megállapodás még odébb van. „Abban egyetértettünk, hogy a város (elsősorban sportcélokra) a jövőben is használhatja az iskola épületét. Vannak élő szerződéseink (például a kosárpalánkokra), amelyek jogfolytonosak lesznek, tekintve, hogy ezeket a Klik is viszi tovább. A város alapított egy céget az intézményei karbantartására, takarítására és szeretnénk, ha az iskolában a jövőben is ők dolgozhatnának. Ez az új üzemeltetőnek is érdeke, hiszen a külső vállalkozók a megbízástól nyilván nagyobb profitot remélnek” – mondta a városvezető, hozzátéve, hogy a nyáron parkettát csiszoltattak, lámpákat cseréltettek a tantermekben, pihenőpadokat helyeztek el az udvaron, tehát a jó gazda gondosságával igyekeztek eljárni.


Az elnökasszony nyugodt

Az őszi szünet végéig véglegesítik a tankerületi központok székhelyét, és november végén megkezdődhet az iskolák átvétele az önkormányzatoktól – mondta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke a Magyar Időknek. Pölöskei Gáborné kifejtette: az 58 tankerületi központ vezetői már szervezik a csapatukat. A tankerületek között szétosztották a szükséges pénzügyi keretet, így a tanév biztonságosan megkezdhető.

Beszámolt arról is, hogy a központnak már nincs szállítói vagy bértartozása, sőt tankerületenként ötmillió forintot biztosított korszerűsítésre, felújításokra.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában