Helyi közélet

2016.09.22. 19:53

Szaunában, szeánszon színészkedtek (18+)

Wendisch Ritz - Döntőbe ugyan nem jutottak a magyar versenyzők, de a zsűrielnök szerint mindent tudnak, amit a legjobbak.

Wendisch Ritz - Döntőbe ugyan nem jutottak a magyar versenyzők, de a zsűrielnök szerint mindent tudnak, amit a legjobbak.

Egy tisztavizű tó partján, a nyírfák jótékony hűsében bújik meg a Satama szaunaközpont, amely a tucatnyi különböző szaunájával, pihenőivel egyike a Berlin körüli tizenkét wellnessközpontnak. Itt rendezte meg a szaunamester világbajnokságot (Aufguss WM) a nemzetközi szakszövetség szeptember 13–18 között. Az eseményen ott volt Szép Boglárka és Végh Tímea, az Aquaticum két szaunamestere is, akik a magyarországi kvalifikáción páros kategóriában aratott győzelmével szerzett jogot az indulásra. Az eseményen egyébként 20 ország 83 szaunamestere több mint 100 produkciót mutatott be egyéniben és párosban.

Nem versenytársak, kollégák

– Tavaly is részt vettem az Aufguss WM-en, és örülök, hogy ebben az évben is kijutottam. Kiváló a hangulat, és annak ellenére, hogy világbajnokságról van szó, az egésznek valójában nincs is igazi versenyhangulata. Nem versenytársak, hanem kollégák vagyunk. Beülünk egymás produkcióira, biztatjuk a másikat, majd a pihenőben hatalmasakat beszélgetünk, elmondjuk, hogy mi tetszett és mi nem, tanulunk egymástól – beszél élményeiről Végh Tímea, aki a Szép Boglárkával alkotott párosban a szaunamesterré válásuk történetét játszották el 12 percben a versenynek helyet adó közel 200 személyes szaunaszínházban. A 90 fokos hőmérsékletben zeneszámok, illatok, fények, jelmezek és saját színészi képességük segítette a történet megértését a világ minden tájáról érkezett közönségnek. – Tudásunkhoz, anyagi lehetőségünkhöz képest kihoztunk mindent a produkcióból, de ez most kevés volt a döntőbe jutáshoz. Motivációt kaptunk a fejlődéshez, a tanuláshoz, és láttuk az irányt, hogy a sikeresebb szereplés érdekében merre induljunk. És persze mindebből profitál a hazai szaunaközönség is, hiszen látványosabb, dinamikusabb, és olykor érzelmekkel telítettebb szaunaprogramokat kaphat tőlünk – foglalta össze szereplésüket Végh Tímea.

Gyakorolni, versenyezni

– A magyar versenyzők annak ellenére, hogy még csak második alkalommal szerepelnek az Aufguss WM-en, technikailag már most mindent tudnak, amit a verseny legjobbjai. Hiányzik a versenytapasztalatuk, amit folyamatosan pótolnak. Meggyőződésem, hogy jövőre már a döntőben lehetnek, látva a fejlődési ütemüket – vélekedett a magyarok szerepléséről Gerhard Ten Hove, a nemzetközi szaunaszövetség vezetője, a zsűri elnöke. Hozzátette, hogy a múlt évi WM-hez képest színvonalban óriási a fejlődés. Érzelmekkel telített, színházi szintű jelmezeket és kellékeket felvonultató előadásokat láthatott a közönség. – Bár versenyről van szó, de nem kel elfelejteni, hogy a szaunamesterek és a szaunába járók egy családot alkotnak. Egyik nincs a másik nélkül, és végső soron a szórakoztatás, valamint az egészség és az energikusság megőrzése a cél.

A magyar versenyzők számára a sok gyakorlást és a versenyeken való részvétel fontosságát emelte ki Zelenák János, az Aufguss WM magyarországi tagja. – A magyar csapat az országunkat a legmagasabb szinten képviselte, viszont ilyen szintű szaunamester-képzés nincs Magyarországon. Ezt egy hamarosan induló, több szintű szaunamester-iskolával lehet majd pótolni – tette hozzá.

HBN–KZS


A közönség is pontozott

Az Aufguss WM a szaunamesterek legmagasabb szintű versenye, ahová a nemzetközi szaunaszövetség tagországainak legjobb versenyzői hazájuk kvalifikációs bajnokságán elért eredményei alapján juthatnak be. A versenyzők 12–15 perces produkciókkal készülnek, amely lehet valóságos- vagy kitalált történet, illetve zenei- vagy irodalmi műnek egy-egy részlete. A szaunamesterek a 90 fokra felfűtött szaunaszínházban jelmezben, fények és zene segítségével, valamint a törölköző legyezésekkel szétoszlatott illatok felhasználásával adják elő a jelenetet. A zsűri a művészi hatás és a téma választás mellett pontozza a felhasznált illatokat, a legyezési technikát is. A közönség néhány tagjai is szavazhat, ott a szubjektív véleményre kíváncsiak a pontozók.

Magyarországot Végh Tímea és Szép Boglárka mellett a pécsi Farkas Evelin és Bagó Gábor képviselte a WM-en. Érdekesség, hogy az osztrák győztesek – Zsebedics Tibor és Zsebedics Mária – ugyancsak magyarok.


Az Aufguss WM legjobbjai

Párosok versenye:

1. Iza Zoladz, Lukas Dluzniewski (Lengyelország)

2. Sebastian Dziurski, Lukas Stajno (Lengyelország)

3. Riccardo Marzi, Massimo Xausa (Olaszország)

Egyéni versenyzők:

1. Rob Keijzer (Hollandia)

2. Jiri Zakovsky (Csehország)

3. Anja Becker (Németország)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában