Helyi közélet

2016.09.23. 11:06

Pályakezdő: álom és valóság

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nettó 181 ezer forintra vágynak a Z generáció tagjai – derül ki egy friss felmérésből.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nettó 181 ezer forintra vágynak a Z generáció tagjai – derül ki egy friss felmérésből.

A munka világában eddig nem tevékenykedő hallgatók 57 százaléka már most sem hisz saját szakmája piacképességében, ám mégsem választ másikat – derül ki a Jófogás és a GKI közös kutatásából, amit a 18-24 éves korosztályról, azaz a mai pályakezdő fiatalokról készítettek.

A saját bőrükön…

A fiatalok első munkahelyükről nettó 181 ezer forintos átlagfizetést várnának, ám sokan azt sem tudják, hogyan kellene állást keresniük. Az úgynevezett Z generáció, vagyis az 1995 után született fiatalok éppen a saját bőrükön kezdik érezni a munkaerőpiaci valóságot, és a kutatás eredményei alapján egyáltalán nem látják optimistán a helyzetüket. A 18-24 éves korosztályba körülbelül 850 ezer fiatal tartozik, akik közül mintegy 220 ezren tanulnak valamelyik felsőoktatási intézményben. Ha azt vesszük, hogy ők mind csakis a tanulmányaikra koncentrálnak, akkor is legalább a Z generáció háromnegyedének már meg kellett volna jelennie a munkaerőpiacon. Ehhez képest a korosztály 43 százalékának nincsen állandó munkája, miközben 93 százalékuk állítja, hogy dolgozott már valaha – derül ki a tanulmányból.

Fizetési igények

A célcsoport fiataljainak a fizetési igénye az iskolai végzettség növekedésével együtt emelkedik: a Ba/BsC szakos hallgatók jellemzően kisebb elvárásokkal álltak elő, mint a jelenleg már Ma/MsC képzést végzők. Összességében a 18-24 éves korosztály munkaerőpiacon még meg nem jelent tagjai némileg kisebb kezdő fizetésigényt jeleztek, mint az idősebb, de eddig még soha nem dolgozók. A gyakorlatban egyébként a Z generáció 26 százaléka nem elégedett a jelenlegi bérével. A fiatalok a pályakezdéssel kapcsolatban eléggé pesszimistán nyilatkoztak. A 18-24 évesek közel fele úgy látja, hogy nehéz lesz elhelyezkednie az első állásában, véleményük szerint a végzettségüknek megfelelő munkát nem könnyű találni. Összességében a jelenleg még tanuló, a munkaerő-piacon még meg nem jelent fiatalok között 10-ből mindössze alig 4 hallgat olyan szakon, vagy tanul olyan szakmát, amelynek hisz piacképességében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában