Helyi közélet

2016.09.02. 14:26

Nyárádszeredán jártak a hajdú-bihari hagyományőrzők

Nyárádszereda - Ötödik alkalommal szervezett emléktúrát a Hajdú-Bihar megyei Lovas és Huszár Hagyományőrző Egyesület az I. világháborúban elesett huszárok és civilek tiszteletére.

Nyárádszereda - Ötödik alkalommal szervezett emléktúrát a Hajdú-Bihar megyei Lovas és Huszár Hagyományőrző Egyesület az I. világháborúban elesett huszárok és civilek tiszteletére.

Az augusztus 1-26-a között zajló gróf Tisza István történelmi zarándoklat egyik állomása az erdélyi Nyárádszereda városa volt, ahol márványtábla-avatáson vettek részt Hajdúdorog város delegáltjai is.

Az esemény lovas felvonulással vette kezdetét, ahol a Debreceni 2. Honvéd Huszárezred lovasaihoz a Marosvásárhelyi Magyar Királyi 23. Honvéd Határvadász-Zászlóalj Hagyományőrző csoportja is csatlakozott Benkő József történész vezetésével.

A település főterén tartott avatón fellépett a Hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és AMI kisdiákjaiból álló Pántlika Néptáncegyüttes, előadásukban Somogyi seprűs táncot láthattak az egybegyűltek.

Történelmi visszatekintést tartott Tóth Sándor nyárádszeredai polgármester és Csige Tamás Hajdúdorog város első embere, valamint Csontos János, a Tisza István Emléktúra vezetője.

A helyi és vendégcsoportok előadását követően Nyárádszereda és Hajdúdorog vezetői közösen leplezték le a Hajdú-Bihar megyei huszárok által adományozott márványtáblát.

Hajdúdorog delegáltjai Tóth Sándor meghívására érkeztek a Maros megyei településre, ezzel is erősítve a két város közötti, immár hat esztendeje tartó baráti, kulturális kapcsolatot. A látogatás emlékeként a hajdúsági polgármester Monostory Viktória képzőművész és Csige József nyugalmazott igazgató keze munkáját dicsérő, faragott és tűzzománc címereket ábrázoló alkotásokat nyújtott át Nyárádszereda első emberének.

HBN-MA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában