Helyi közélet

2016.09.10. 11:27

(Nem) törököt fogtak az idősek

Debrecen - A betolakodók csak addig voltak ráérősek, míg némi pénzt és arany ékszereket szereztek.

Debrecen - A betolakodók csak addig voltak ráérősek, míg némi pénzt és arany ékszereket szereztek.

Jól öltözött, megnyerő modorú török üzletembereket formált meg az a két férfi, akik februárban szedtek rá egy idős téglási házaspárt, az ügyészség vádirata szerint mintegy 150 ezer forint kárt okozva ezzel nekik.

A pár 83 éves férfitagját Debrecenben szólították le. A vádirat alapján azt mondták neki, egy kiállításon voltak, s a nagy értékű kiállítási tárgyakat nem akarják visszaszállítani Törökországba, ezért azokat egy nyugdíjasnak ajándékoznák. Az elsőrendű vádlott azt is megemlítette a sértettnek, hogy Törökországban van egy szállodája. Bár ő maga török, a nagyszülei magyarok, és ha a férfi az országában járna, vendégül látná a szállodájában. Ezt követően ajánlották fel, hogy hazaviszik Téglásra. Útközben azt is elárulták, hogy a kocsiban lévő különböző termékek több mint egymillió forintot érnek – áll a vádiratban.

Csak repülőjegyre adjanak

Miután megérkeztek, a kocsiban lévő edénykészleteket, maszírozó gépeket, karórákat, LED-TV-t, laptopot felvitték a lakásba, ám azok összértéke csak mintegy 200 ezer forintot tett ki. Ezt követően kibújt a szög a zsákból: azt mondták, csak annyi készpénzre – 300 ezer forintra – lenne szükségük, amiből repülőjegyet vehetnek a hazaútra. Ez elől a házaspár elzárkózott. A férfi viszont felajánlotta, hogy 30 ezer forintért megveszi a laptopot, a pénzt át is adta. A vádlottak ekkor felajánlották, hogy pénz helyett mást, például ékszert is elfogadnak. Az idős asszony elővett az ékszeres kazettából és egy arany pecsétgyűrűt és karkötőt. Az idős férfi azonban közölte, hogy a gyűrű nem eladó. Az elsőrendű vádlott közben többször kiment a konyhába, azt állította ugyanis, hogy cukorbeteg. Az idősek figyelmét elterelve végül 90 ezer forint készpénzt, a korábban megmutatott pecsétgyűrűt és karkötőt is ellopták. Ezután a kifizetett laptoppal együtt sietősen lepakolták az árukkal teli dobozokat.

A házaspár a vádlottak távozását követően észlelte a pénz és az ékszerek eltűnését. A sértetteknek okozott 150 ezer 400 forint kár megtérült, mivel a vádlottak a nyomozás során 150 ezer forintot postai úton megfizettek nekik – tartalmazza a vádirat.

A péntekre kitűzött tárgyalás elmaradt. Szeptember 23-án fut neki a bíróság az ügynek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában