Helyi közélet

2016.09.22. 12:40

Legnagyobbként a legjobbak között a Debreceni Egyetem

Debrecen - A Times Higher Education (THE) 2016-2017-es világrangsora szerint Magyarország legnagyobb felsőoktatási intézménye a Debreceni Egyetem.

Debrecen - A Times Higher Education (THE) 2016-2017-es világrangsora szerint Magyarország legnagyobb felsőoktatási intézménye a Debreceni Egyetem.

A brit szakfolyóirat listáján ezer felsőoktatási intézményt – köztük a Debreceni Egyetemmel együtt 7 magyar egyetemet - rangsoroltak világszerte.

A lista szerint is magyarországi egyetemek közül a Debreceni Egyetemre jár a legtöbb hallgató (29 714), utánunk az ELTE (28 698) és a Szegedi Tudományegyetem (22 684) következik a rangsorban.

A mutatók közül a nemzetközi beágyazottság a Debreceni Egyetem erőssége, ebben a 416. helyet foglalja el az intézmény. Ezt a mutatót a külföldi oktatók és a külföldi hallgatók aránya alapján mérlegelik a rangsor készítői, de figyelembe veszik azt is, hogy hány publikációban működtek közre külföldi társszerzők. A „piaci bevételek” pillér alapján az 567. helyre, míg a publikációk idézésének száma alapján a 733. helyre, összességében a 800 fölötti kategóriában szerepel a Debreceni Egyetem.

A 980-as világranglistát a University of Oxford vezeti, a képzeletbeli dobogó második fokán a California Institute of Technology áll, a Stanford University pedig a bronzérmes.

A listára 7 magyar egyetem került fel: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Debreceni Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Közép-európai Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem.

A rangsorbancsak olyan felsőoktatási intézmények szerepelnek, amelyek alapképzéseket is indítanak, és több képzési területen oktatnak. A listát évről évre a tanulási környezet, a kutatás minősége, az intézményhez köthető publikációk idézésének száma, a piaci bevétel, illetve a nemzetközi oktatók és hallgatók száma alapján állítják össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában