Helyi közélet

2016.09.12. 08:55

Kevesebb lett a banki kiadásunk

Budapest - Összesen 2,7 százalékkal csökkentek a lakosság banki kiadásai egy negyedév alatt.

Budapest - Összesen 2,7 százalékkal csökkentek a lakosság banki kiadásai egy negyedév alatt.A Bankmonitor.hu által a lakosság átlagos havi banki kiadásait számszerűsítő mutató értéke egy negyedév alatt 2,7 százalékkal csökkent, mely elsősorban az MNB kamatcsökkentésének, valamint a bankszámla szolgáltatások átlagköltségének mérséklődésével magyarázható.

Mit mutat meg?

A Lakossági Banki Kiadás Mutató (LBKM) értéke, mely mind a hitelekkel kapcsolatos törlesztéseket, mind az egyéb banki szolgáltatásokkal kapcsolatos havi kiadásokat tartalmazza, 12 ezer 287 Forint/hó értékről 11 ezer 965 Forint/hó-ra mérséklődött az idei év harmadik negyedévére. Az index elsődleges célja, hogy a lakosság bankok felé fizetett kiadásairól adjon objektív képet: a mutató számszerűsíti a kamatokat, költségeket, és a hitelek tőketartozásának visszafizetését is. A mutató abszolút értékét és változását elsődlegesen a piaci kamatszint, az egyes banki termékekhez kapcsolódó átlagos szerződésméret, igénybevétel, a bankok kamat és költségoldali árazása és az egyes bankok piaci súlyának módosulása együttesen határozzák meg. A mutatója által mért 11 ezer 965 forint havi banki kiadás 90,8 százaléka továbbra is a hitelek törlesztéséhez kapcsolódik (tőketartozás és kamatfizetés formájában). A hitelekhez kapcsolódó átlagos havi kiadások a harmadik negyedévben felnőtt lakosonként átlagosan 10 ezer 869 forintot tesznek ki. Hiteloldalon a kiadások 2,7 százalékos mérséklődése a jelzálog termékek esetében az MNB kamatcsökkentésének, a személyi kölcsönök esetében a banki verseny élénküléséből származó addicionális banki kamatmarzs csökkenésnek is köszönhető.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában