Helyi közélet

2016.09.15. 18:15

Jubiláló, szerethető zaj

Debrecen - Fennállása 25. évfordulóját ünnepli a Lyuhász Lyácint Bt. szombaton a MODEM-ben.

Debrecen - Fennállása 25. évfordulóját ünnepli a Lyuhász Lyácint Bt. szombaton a MODEM-ben.

Nem mostanában, 1991-ben alapították Debrecenben a mára legendássá vált underground zajzenekart, a Lyuhász Lyácint Bt.-t. Mint azt a brigád önmagáról írja: 25 évvel ezelőtt a saját útjukat választották és az elmúlt évtizedek bizonyították, hogy döntésük kiállta az idő próbáját. Az 5. Zajkert nevű rendezvényen ünneplő zajolók oszlopos tagja, Burai Árpád nyilatkozott a Naplónak.

Mi adja a különlegességét a szombati Zajkertnek?

Burai Árpád: Egyrészt az, hogy ez lesz az ötödik a sorban, másrészt a tavalyi esztendőben nem volt, azonban idén visszatér a rendezvény. Emellett pedig attól is érdekes lesz, hogy idén 25 éves a Lyuhász Lyácint Bt. és ezen az eseményen ünnepli a születésnapját a formáció. Tehát az 5. Zajkert a mi nagyszabású, jubileumi koncertünk is lesz.

Milyen váratlant húztok idén, már ami elárulható belőle előzetesen.

Burai Árpád: Aki ismeri a Lyuhász Lyácint Bt.-t, az tudja, hogy valami különlegességgel minden koncert szolgál nálunk. Olyannyira, hogy saját magunk számára is vannak meglepetések, mert mi sem mindig tudjuk, hogy mi fog történni a színpadon. Az idei Zajkert annyiban különleges, hogy sok-sok fellépő lesz jelen a hazai és a nemzetközi vonalról is: érkeznek például Ausztriából és Németországból is brigádok. Ezen kívül az esemény sajátossága, hogy nem csak koncertekről beszélünk, hanem a társművészetek is megjelennek, úgy mint az NDK, vagyis a Nehezen Definiálható Közösség néven futó debreceni kortárs képzőművészeket tömörítő csoport, amelybe már nem csupán helyi alkotók tartoznak, de mégis csak innen indult ez a kezdeményezés. Köztük lesz, aki a helyszínen készít alkotást, akad, aki performance-szel készül, de láthatóak előre elkészített művek is. Egyébként az volt a művészeknek kiadott feladat, hogy mindenki kapott egy darabot a Lyuhász Lyácint Bt. díszletéből, kellékeiből, gondolhatunk itt akár egy vasrugóra, egy mérőórára vagy egy betondarabra, s ezeket kellett beültetniük a kompozícióba.

Fotó: Archív

Szintén kuriózum, hogy egy nagyon kedves barátunk, akinek antikváriuma van, művészeti témájú könyveket fog árulni a helyszínen. Valamint most látható A szabadság szigete című kiállítás a helyszínen, szombaton egy kedvezményes árú belépőjegy majd nem csak a Zajkertre ad bebocsátást, hanem a tárlatra is.

Hogyan emlékszel vissza elmúlt huszonöt évre, és mi az, amit mindenképpen kiemelnél?

Burai Árpád: 1991-ben alakultunk, ma már az alapítók közül csak Kondor Tamás és Kerékgyártó Erika, ismertebb nevén Dolly Rambo az, aki a zenekar oszlopos tagja. Annak idején underground vonalon indult el a banda, és ott is maradt a mai napig. Manapság divatos sok mindenre rásütni az underground jelzőt, arra is, ami nem az. Az az underground véleményem szerint, ami kicsit megdöbbentő, kicsit szokatlan, néhol sokkoló, eredeti és nem irányított. Ezeknek a kritériumoknak a Lyuhász Lyácint Bt. az elmúlt 25 év alatt maradéktalanul megfelelt és nem is próbált több lenni annál, ami, mi maradtunk a zajzenénél. Nagyon sok izgalmas dolog történt velünk, természetesen az élre kívánkoznak a Jancsó Miklós-filmekbeli szerepléseink, de játszottunk sokszor külföldön és itthon egyaránt. A Bt. mindig több volt annál, mint egy zenekar, ezért is inkább a brigád kifejezést szoktuk használni, és a képzőművészetet rendre bevontuk a produkcióba.

Milyen jövő előtt áll véleményed szerint ez a brigád?

Burai Árpád: Szerencsére nem vagyunk olyan szinten leterhelve, hogy a menedzserek minden évben lemezt várjanak el a csapattól, illetve folyamatosan turnéznunk kellene.

Fotó: Archív

Évente négy-öt koncertet adunk, tehát ilyen tempó mellett még sokáig működhetünk.

Akár hetvenéves korotokig, mint mondjuk a Rolling Stones.

Burai Árpád: Abszolút így van! Nemrég mondtam, simán el tudom képzelni, hogy akár 50 vagy 60 esztendősen is kiállunk a színpadra és ütjük a vasat. A brigád nagy része már a negyvenes éveit tapossa és működik a produkció. A ritka koncertjeink nagy élményül szolgálnak nekünk és a közönségünk számára, s amíg izgalmasnak érezzük, addig csináljuk. Szerintem lesz majd 50 éves Lyuhász Lyácint Bt.-koncert is.


A menetrend:

18:00 - Katona Lóránt (épület - bejárat)

18:30 - Dr.Kondor (épület - lift)

19:00 - Milzenvirgil (épület - kávézó előtt)

19:30 - Eoforwine (épület - földszint)

20:00 - Royal Hungarian Noisemakers (udvar)

20:30 - Dhellemmes / Reardon [AUT / USA] (udvar)

21:00 - N [GER] (udvar)

21:30 - The Preterite [GER] (udvar)

22:00 - Tape Measure Kid [GER] (udvar)

22:30 - pulpo live act (udvar)

23:00 - Lyuhász Lyácint Bt. és vendégei (udvar)

A Zajkert eső esetén az épületben lesz megtartva.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában