Helyi közélet

2016.09.20. 11:15

Fiktív cégekkel és számlákkal trükköztek

Debrecen - Az ügyészség szerint több százmillió forint értékű adóhiányt okoztak a költségvetésnek.

Debrecen - Az ügyészség szerint több százmillió forint értékű adóhiányt okoztak a költségvetésnek.

Megkezdődött másodfokon annak a két gabonakereskedő ügyének a tárgyalása, akik ellen adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt indult eljárás. A vádlottak nem jelentek meg hétfő délelőtt a Debreceni Ítélőtáblán, így csak a védői párbeszéd hangzott el.

Az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék megállapította, hogy az első- (N. Sándorné) és másodrendű (Cs. Lajos) vádlott megegyezett abban, hogy korábbi kapcsolataikat felhasználva magánszemélyektől, gazdasági társaságoktól felvásárlási jegy, illetve számla nélkül nagy mennyiségben szereznek be gabonát. Azt már a betárolás helyén továbbértékesítették a másodrendű vádlott által ismert gabonakereskedő személyek vagy cégek részére. A vevők készpénzzel fizettek, így – áll a bírósági közleményben – az elsőrendű vádlott minimalizálhatta áfa fizetési kötelezettségét és fiktíven működő cégek nevében kiállított hamis számlákat állíthatott be a könyvelésébe.

Utóbbiakat kizárólag azért szerezték be, hogy a kibocsátott számlák költségoldalát biztosítsák. Az elsőrendű vádlott a 2008-tól 2010-ig tartó időszakban összesen több mint 227 millió forint általános forgalmi adóhiányt okozott az állami költségvetésnek, ugyanakkor a másodrendű vádlott segítségével társasági adónemben 167,5 millió forint adóhiányt okozott. Első fokon N. Sándornét és Cs. Lajost egyaránt három év börtönbüntetésre ítélték. Az ügy tárgyalása november 21-én folytatódik a védői perbeszéddel, ekkor ítélethirdetés is várható.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában