Helyi közélet

2016.09.01. 11:10

Egyházi iskolában folytatják a diákok: görögkatolikus iskola lett a Dienesből

Debrecen - Az egészségügyi szakma és az egyház közös értékeit hangsúlyozták a tanévnyitón.

Debrecen - Az egészségügyi szakma és az egyház közös értékeit hangsúlyozták a tanévnyitón.

„Jó helyen vagytok!” – biztatta az elsősöket tanévnyitó beszédében Bánk Tibor, a Dienes László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója az intézmény csütörtöki ünnepségén. Elmondta, hogy 290 új diák, összesen pedig 914 tanuló ül most az idén 50 éves iskola padjaiba; s azt ígérte, a fenntartóváltás után is magas szintű oktató-nevelő munka folyik majd. Úgy véli, a Dienes és a görögkatolikus egyház egymásra talált, hiszen az értékeik közösek.

Dr. Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztréium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerint az állami iskola „tudásra, szép életre, jóra”, míg az egyházi ezek mellett hitre is tanít. – Aki az egészségügyi hivatást választja, az önmagában is elköteleződik embertársai segítése iránt. A hit azonban olyan, mint az a palló, ami egykor végigvezetett Debrecen főutcáján és egy darabja ma is látható üveg alatt a főtéren: könnyebbé teszi a tudás, szép élet és a jó végrehajtását, stabilabbá az utunkat – mondta.

Az elmúlt öt évben többféle elképzelés volt az iskola sorsát illetően – idézte fel Komolay Szabolcs alpolgármester, hozzátéve, hogy továbbra is számít a város a Dienesre; a pedagógusok munkájára, valamint a diákokra, akik képzés után a közösség számára nélkülözhetetlen feladatokat fognak ellátni.

Arra, hogy mitől más az egyházi iskola, Kocsis Fülöp érsek-metropolita azt a választ adta: a pedagógus munka transzcendens vetülete nyilvánvalóvá válik. – Az ember több, mint ami látszik; Isten teremtménye, és ezt az egyházi iskola pórbálja érzékelhetővé tenni, megjeleníteni életünkben az életen túli erőt és hatalmat – fejtette ki. „Zuhanó repülőgépen nincsenek ateisták” – példálózott, hozzátéve, kár lenne ezt megvárni azzal, hogy észrevegyük, mivégre is vagyunk itt. – Itt van Isten, ha kérjük a segítségét, életünk átalakul, és ha nem is könnyebb, de örömtelibb lesz – hangsúlyozta.

Megjegyezte, hogy egy különleges időszak következik, az átmeneté, hiszen amikor a gyerekek beíratkoztak ide, még nem tudták, hogy majd egyházi iskolába fognak járni. Ezt segítheti a tanrendbe iktatott urbanisztika nevű tárgy is, ami egyfajta etika, erkölcstan, azon belül a városokban egymással együttélés szabályait tanítja.

– Nyissuk ki értelmünket, szívünket, hogy észrevegyük, mit jelent, amikor itt van velünk Isten! – javasolta útravalóul a jelenlévőknek.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában