Helyi közélet

2016.09.02. 17:59

Ahol a családod, ott van az otthonod!

Debrecen - A társulat tagjai egy évben tizenegy hónapig úton vannak. Interjú Eötvös Loránd cirkuszigazgatóval.

Debrecen - A társulat tagjai egy évben tizenegy hónapig úton vannak. Interjú Eötvös Loránd cirkuszigazgatóval.

Az Eötvös Cirkusz Időutazó című szuperprodukcióját szeptember 7-től 18-ig láthatja a közönség Debrecenben. A műsor ötletét a Németországban már huszonöt éve népszerű Szabó László leszerződtetése adta. A Pom Pom bohóc művésznéven fellépő férfi feltűnően hasonlít az őrült professzorra a Vissza a jövőbe című filmből. Az előadásban Pom Pom feltalál egy időgépet, amely segítségével korokon és dimenziókon át utazik, a közönséget is bevonva a játékba. Ellátogatnak a dinoszauruszok és az ősemberek világába, megelevenedik Noé bárkája. Kleopátra a Nílus királynője repül a magasba légtornászokkal és akrobatákkal, római gladiátorok harcolnak az arénában oroszlánok, tigrisek körében. Repülő csészealjon erőakrobaták suhannak, Seherezádé egzotikus világa tűnik fel a porondon, sőt megérkezik Hannibál az elefántjaival. A Star Wars univerzumába toppanva egyenesen a Tatuinra érkezik a cirkusz, s a zsonglőrök fénykardokkal kápráztatják el a közönséget.

Eötvös Lorándot, a híres Eötvös dinasztia tagját, a cirkusz igazgatóját kértük, beszéljen múltról, jelenről és jövőről – ha már birtokukba került az időgép!

Meséljen a legendás Eötvös családról!

Eötvös Loránd: Őseim története mesébe illő. 1894-ben a cseh Winiczky cirkuszdinasztia Magyarországra érkezett vándorcirkuszával. A műlovarnő Johanna Winiczky első pillantásra lángra lobbantotta a nemesi családból származó Báró Eötvös Ferencz szívét. Ferencz szülei nem fogadták el eme rangon aluli frigy lehetőségét, kitagadták fiúkat. A fiatalok titokban összeházasodtak és Ferencz megszökött felesége hozzátartozóival.

Házasságukból egy gyermek született Eötvös Nándor Aladár. Ő volt a nagyapám. Ifjúkorában besorozták katonának, harcolt az első világháborúban Doberdónál. 1920-ban megalapította társulatát, az Eötvös Cirkuszt, amely akkor még nagyon kicsi volt, saját kézzel varrt sátorban működött. Nagyapámnak tizenkét gyermeke született, öt fiú és hét lány. A legidősebb és a legismertebb közülük Eötvös Gábor, a világhírű zenebohóc, akitől a szállóigévé vált „Van másik!” mondattal fémjelzett produkció származik, s akinek tehetségét, Charlie Chaplin is elismerte. A nagybátyámnak köszönhetően világhírűvé vált családunk neve. Édesapám, aki hatodik gyermek, húsz évvel fiatalabb nála. A család minden tagja a cirkuszban találta meg a helyét, immár öt generáció óta járják a világot az Eötvös cirkuszok.

Hányan utaznak együtt összesen?

Eötvös Loránd: A mi cirkuszunkban, amivel Debrecenbe érkezünk körülbelül negyvenfős a teljes tábor, ebből a közvetlen családtagok öt főt tesznek ki. A feleségem, a gyerekeim és az unokaöcsém tart velünk. A külsős artistaművészek szintén a családjukkal együtt jönnek. Plusz tizenkét fő a műszaki személyzet, a szakács, karbantartó, sofőrök, állatápolók. Nagyon jól összeszokott csapat, tökéletes az összhang, de erre szükség is van, hiszen két-három nap, mire felépítjük az új állomáshelyen a sátrat és egyebeket.



Milyen feladatai vannak a cirkusz­igazgatónak?

Eötvös Loránd: Kiveszem a részem az összes munkából, az építéstől kezdve a szervezésen, reklámokon át, a műszaki feladatokig. Ha kell, a deszkákat hordom a nézőtér üléseihez. A feleségem a kreatív igazgató, aki az előadás koreográfiájáért, hang és fénytechnikájáért felel. A fellépés már tulajdonképpen a kikapcsolódás számunkra, ott érik be a rengeteg munka gyümölcse.

Milyen a vándorcirkusz tagjainak életmódja?

Eötvös Loránd: A cirkusz a szerelmünk, szerencsésnek mondhatjuk magunkat, nem cserélnénk el sorsunkat semmi másra. Nem vagyunk gúzsba kötve, a legszabadabb élet a miénk. A mindennapokról szólva, éjfélnél hamarabb nem kerülünk ágyba, s ebbe a gyerekek is beletartoznak. Általában nyolc órakor kelünk, a délelőttök – ha éppen nem utazunk – gyakorlással telnek. A feleségem főz ránk. Ez a többi családban is így van, a saját lakókocsijukban külön étkeznek, a cirkusz technikai csapatáról pedig a szakácsunk gondoskodik.

Szinte minden percet együtt töltünk a kedvesemmel, a tíz éves házasságunk igazán intenzíven együtt töltött időszak: minket a gyerekeken és a szerelmen kívül a munka is összeköt. Mára a minden jóval felszerelt lakókocsik komfortosabbá teszik az életünket, nem úgy mint nagyapámék idejében, amikor még ló vontatta kocsikon utazott a társulat. Az év 10-11 hónapját töltjük itt, ez az otthonunk, fürdőszoba, padlófűtés, légkondicionáló szolgálja a kényelmünket.

Budapesten van az Eötvös családnak háza, januárban és februárban általában ott vagyunk. Egyébként mindig ott az otthonunk, ahol éppen vagyunk. Ahogy a mondás is tartja: az otthon az a hely, ahol a családod van.

A gyerekek felé elvárás, hogy folytassák szüleik életművét?

Eötvös Loránd: Nem elvárás. Inkább arról van szó, hogy mivel eleve ebbe a világba születnek bele, ezt veszik természetesnek, és fel sem merül bennük más lehetőség. A cirkuszos családok tagjai általában szüleiktől tanulnak, vagy artistaképző iskolákban. De nincs rájuk kényszerítve semmi, játék számukra a fejlődés, élvezik a gyakorlást. Tulajdonképpen duplán kell teljesíteniük, hiszen az általános iskolai tanulmányaikat is el kell végezniük. Az év végén vizsgát kell tenniük a teljes tananyagból, ezt gyakran a szülőktől sajátítják el, de az unokaöcsém mellé például magántanárt fogadtunk. Hála Istennek van olyan pedagógus, aki hajlandó három-négy hónapig erre az egzotikus életmódra. Régebben más volt a helyzet, az egyik lehetőség szerint mindig annak a városnak az iskolájába íratták be a gyerekeket, ahol éppen a cirkusz tartózkodott. Ez nem volt túl jó, hiszen minden intézményben más a tanmenet, így sokszor előfordult, hogy az aktuális tananyagot már megtanulták az előző városban, vagy épp fordítva: lemaradásban voltak a többiekhez képest. Ráadásul az is nagy hátrány volt, hogy mivel egy helyen alig pár napot töltöttek, sem a tanárok, sem a többi diák nem fordított rájuk túlzott figyelmet, ilyen kis időre feleslegesnek érezték. A nagyobbik lányom Lorienn Anabel most hétéves, vele már végigcsináltuk az első év vizsgáit. Larissza Emily négy és fél éves. Lorienn már gyakorol egy karikaszámot is, egyelőre földmagasságban, majd, ha jobban megy, akkor emeljük feljebb.



Hogyan élnek a cirkusz állatai?

Eötvös Loránd: A vendég­artistákhoz hasonlóan az állatos produkciókat is mindig egy-egy szezonra szerződtetjük, így minden évben meg tudunk újulni. Kényelmes védett ketrecekben utaznak, s a helyszíneken külön sátrakat építenek nekik, egy kis mini állatkertet. Megszokták a szereplést már kiskoruk óta, élvezik a dolgot. A porondon minden elvégzett mutatványért jutalomfalatot kapnak. Az idomár feladata, hogy előadások előtt felmérje, milyen állapotban van és mire képes az adott állat. Főleg vadállatok esetén fontos ez, hiszen a velük való munka veszélyes is lehet, gondoljunk például egy tigrisre vagy oroszlánra. Az Eötvös Cirkusznak van egy kezdeményezése az úgynevezett „állat-nyugdíjas otthonról”, ahová a szakmából kiöregedő „négylábú” fellépők kerülhetnének. Ez lassú folyamat, támogatók kellenek hozzá, de remélhetőleg pár éven belül megvalósulhat. A cirkuszi állatokat ugyanis nem lehet visszaengedni a természetbe, mert nem valószínű, hogy képesek lennének fenntartani magukat, megszerezni a szükséges élelmüket.


Debrecen - A dínók, Seherezádé és Kleopátra világa mellett a Tatuin is a show része.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában