Helyi közélet

2016.09.19. 07:42

Adatbázisba vinnék a biciklik adatait

Debrecen - A kezdeményezéstől a kerékpárlopások számának csökkenését remélik.

Debrecen - A kezdeményezéstől a kerékpárlopások számának csökkenését remélik.

Bikesafe elnevezéssel, országos kerékpár-­regisztrációval folytatódik a rendőrség Házhoz megyünk! vagyonvédelmi kezdeményezése. Akár önállóan, akár a rendőrség segítségével bárki feltöltheti kétkerekűjének ismertetőjegyeit a program adatbázisába. Lopás esetén a tulajdonos online feljelentést tehet, melyet követően a bűnmegelőzési csoport figyelemmel kíséri az internetes hirdetőoldalakat, szükség esetén pedig a rendőrséget is értesíti. A kezdeményezés célja, hogy az eltulajdonított járművükhöz könnyebben visszajuthassanak azok gazdái, illetve csökkenjen a lopások száma.

A vázszám is kell

Az ingyenes regisztrációs programok listája megtekinthető a rendőrség honlapján, de a kerékpárok adatai feltölthetőek www.bikesafe.hu weboldalról is. A regisztráció a tulajdonos személyes információinak, majd a kerékpár adatainak (márka, modell, évjárat, vázszám, vázméret, alkatrészek sorszáma) megadásából áll. Feltölthető továbbá maximum tíz fénykép a kétkerekűről, azok fontosabb alkatrészeiről, sérüléseiről és egyedi azonosítóiról (matricák, feliratok, biztonsági festés). Abban az esetben, ha valaki legális úton továbbadja kerékpárját, az arra vonatkozó személyes adatokat módosíthatja a rendőrségen, szerződés benyújtásával.

Minden helyszínen regisztrált biciklit egy figyelemfelkeltő matricával is ellátunk – mondta el Juhász Zoltán alezredes. Ez megelőzés is, – fejtette ki –, hiszen a tolvaj vélhetőleg nem lopna el egy olyan kerékpárt, mely a rend­őrség adatbázisában szerepel. Kiemelte azt is, hogy Debrecenben évente 200-250 kerékpárt tulajdonítanak el, leggyakrabban a lakat és a lánc egyszerű levágásával, esetenként pedig betörések, rablások alkalmával.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában