Helyi közélet

2016.09.22. 10:05

A menetjegy utasbiztosítás is egyben

Debrecen - Könnyű sérülés esetén soha ne hagyja el a helyszínt jelzés nélkül!

Debrecen - Könnyű sérülés esetén soha ne hagyja el a helyszínt jelzés nélkül!

Több utas is könnyű sérülést szenvedett a közelmúltban, amikor autóbusz és személygépkocsi „találkozott” szerencsétlenül Debrecen közelében. Valójában mégis szerencsésen, mert senkinek nem esett komolyabb baja, nem úgy, mint az időben közelebbi, Nagykállónál történt esetnél. Abban mégis közös a két esemény, hogy kérdéseket vet fel, mégpedig azzal kapcsolatosan, hogy mit tehet az utas, ha megsérült a tömegközlekedési eszközön, mik a jogai és kötelességei.

Nem kell megtérítenünk azt a kárt, ami a károsult nem megfelelő magatartására vezethető vissza.

Nagy Annamária

Automatikusan

Kérdéseinket eljuttattuk mindkét, Debrecen közlekedésében szerepet játszó vállalathoz. Utazás, bérletvásárlás előtt kell-e külön utasbiztosításról gondoskodnunk, vagy a jegy megvásárlásával ennek érvényesítése él? – kérdeztük a társaságoktól.

A helyközi buszközlekedésben érintett Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (EMKK) utasbaleset-biztosítási szerződést is kötött. A menetjegy, bérlet, vagy az ingyenes utazásra való jogosultságot igazoló dokumentum megléte esetén automatikusan biztosítottnak minősülünk. A kockázatviselés időtartama a járműre, vagy a személyforgalmi célokat szolgáló területre való lépéstől kezdődik, illetve leszállásig s a terület elhagyásáig tart, és kiterjed az utazás teljes időtartamára.

Ugyancsak így tájékoztatott a DKV Zrt. illetékese: az érvényes jeggyel, bérlettel utazók, a díjmentes utazásra jogosultak, valamint a különjárati szolgáltatást igénybe vevők számára baleset-biztosítással rendelkeznek.

Kapaszkodjon!

Tegyük fel, hogy elbotlik, elcsúszik; lassítás, gyorsítás vagy kanyarodás közben elesik, megüti magát az utazó a buszon, a villamoson. Az EMKK járatain jellemzően havonta néhány (3-4) hasonló eset fordul elő, a DKV átlagosan évente közel 150 ilyen történést regisztrál (beletartoznak a kártérítési igény nélküli esetek is). Az utasbiztosítás ekkor is él, viszont Nagy Annamária, a DKV kommunikációs és marketingvezetője kiemeli, hogy nem kell megtéríteniük azt a kárt, ami a károsult nem megfelelő magatartására vezethető vissza, például ha az álló utas a baleset bekövetkezésének idejében nem kapaszkodott.

A biztosító a szükséges valamennyi irat beérkezése után legkésőbb 15 napon belül végzi a kárrendezést.

Ujj Zsuzsanna

Nagyobb balesetkor

Ha olyan közlekedési baleset történik, amely az egész járművet érinti, akkor a sofőr mentőt hív, s kiderül, kinek szükséges orvosi ellátás. Amennyiben a járművezető nem észleli az utastérben történt balesetet, az utasnak haladéktalanul jeleznie kell azt szóban neki. Az EMKK közleménye szerint, amennyiben hasonlót átéltünk, a legjobb, ha nem hagyjuk el addig a helyszínt, ameddig egy ott dolgozónak, például az autóbusz-pályaudvaron a forgalmi szolgálattevőnek nem jelezzük a baleset elszenvedését, az esetleges kárigényt. Az utas akadályoztatása (sérülése) esetén (ha az elérhetőségek meg vannak adva) később felveszik a kapcsolatot vele vagy képviselőjével.

– Kárigényt az utas a biztosítási eseményt követően 8 napon belül (menetjeggyel, bérletjeggyel, utazási igazolvánnyal), az esetleges eljárásról készült jegyzőkönyvvel, határozattal, az esetleges orvosi igazolással, zárójelentéssel, számlákkal, és egyéb – a biztosító által kért – dokumentumokkal együtt nyújthat be társaságunknak. A biztosító a szükséges valamennyi irat beérkezése után legkésőbb 15 napon belül végzi a kárrendezést – tájékoztatott Ujj Zsuzsanna, az EMKK PR-irodavezetője.

Nyilatkozzon, ha nem kéri!

A DKV 3 munkanapon belül kéri a kárigény bejelentését a szükséges dokumentumokkal. Ha bizonyítottan önhibáján kívül ez nem történhet meg – kórházi kezelés esetén –, legfeljebb 30 napon belül teheti ezt meg a buszozó, villamosozó. Minden eset más és más, az igények az esetleges sérülések típusától függően változnak – válaszolták a pontos összegeket firtató kérdésünkre, de azt megtudtuk, hogy a DKV-nál a legkisebb kifizetett kártérítési összeg 10 ezer forint, míg a legmagasabb 600 ezer forint volt.

Az EMKK által megkötött utasbaleset-biztosítási szerződés fix összegeket tartalmaz, például baleseti halál vagy 100 százalékos rokkantság esetén kétmillió forint, 28 napot meghaladó, de múlékony sérülés (például csonttörés) esetében 50 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában