Helyi közélet

2016.08.01. 07:27

Vakációóóó! Négy keréken

Debrecen - Mi mindent tehetünk meg annak érdekében, hogy a család álomutazása ne váljon rémálommá?

Debrecen - Mi mindent tehetünk meg annak érdekében, hogy a család álomutazása ne váljon rémálommá?

A családok nagy része most indul nyaralni. Legyen szó külföldi vagy belföldi utazásról, alternatívaként gyakran felvetődik az, hogy autóval keljünk útra. Mielőtt azonban belevágnánk a több száz, esetleg több ezer kilométeres túránkba, ne felejtsük el felkészíteni a gépkocsinkat, hiszen egy pici ráfordítással megelőzhetjük azt, hogy rémálommá váljon a hónapok óta tervezett kikapcsolódás.

Mivel menjünk?

Továbbra is a legnépszerűbbnek az autós utak számítanak, a vakációzók hatvankét százaléka dönt emellett. A Letenye-Rijeka útvonalon például legalább annyi magyar rendszámú autóval találkozunk ezekben a hetekben, mint horváttal. Összehasonlításként: csupán húsz százalékban választanak a honfitársaink vonatos és tizenkét százalékban repülős utat. De ne menjünk messzire! Ha csupán egy jó kis balatoni csobbanás a família célja, azt is keresztbe húzhatja a családi négykerekű lerobbanása. Gondoljunk csak bele! Ott fővünk ezer fokban, az M7-es autópálya leállósávjában, és legfeljebb a mellettünk elhúzó kamionok menetszele enyhíti némileg a hőgutánkat. Órák kérdése csupán, hogy megérkezzen a segítség, és ha szerencsénk van (ami persze ebben az esetben igencsak relatív) autómentőre talán nem lesz szükség. Megelőzendő az útszéli családi perpatvart, indulás előtt érdemes ellátogatnunk egy szervizbe, ahol az átvizsgálás során a szakemberek kifejezetten azokra az elemekre fókuszálnak, amelyek a biztonságos autózáshoz szükségesek. Így például átvizsgálják a gumiabroncsok, a futómű és a fékek állapotát, emellett a lámpákat is ellenőrzik a szerelők. A fék- és a hűtőrendszer folyadékszintjének kontrollja biztonságtechnikai szempontból fontos, ezért a szerviz szükség esetén gondoskodik a folyadékszintek utántöltéséről. A forró nyári napokon javíthatjuk a koncentrációnkat a klímaberendezés használatával, amelynek évenkénti tisztítása a működés és a benn ülők egészégének szempontjából egyaránt javasolt. Ezzel együtt (ha már ott vagyunk) érdemes az utastéri levegő és pollenszűrőket is ellenőriztetni, és szükség esetén cserélni. És persze nemcsak az autónak, hanem a benne ülőknek is szükségük van elegendő „hűtővízre”, ezért véletlenül se keljünk útra egy-két palack hűsítő nélkül.

Idézet: Sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

Erdélyi Péter

Biztos, ami biztos

Legalább ilyen fontos, hogy mielőtt útnak erednénk, tervezzük meg pontosan az útvonalunkat, és ne felejtsünk el biztosítást kötni az utasokra, valamint az autónkra. Sokan ma már be se dobják a kesztyűtartóba az autósatlaszt, mondván, hogy a GPS úgyis odavisz. Kivéve, ha a szerkezetet indulás előtt elfelejtjük, vagy nem tudjuk pontosan instruálni. Az azért elég kellemetlen tud lenni, amikor a navigáció az autópálya minden létező lehajtójánál le akar terelni a sztrádáról, mert (de erre csak többszöri megállás után jöttünk rá) az elkerülő utak funkció bekapcsolva maradt. Az uniós elvárásoknak eleget téve legyen elsősegélydoboz, láthatósági mellény, elakadásjelző háromszög és égőkészlet a kocsinkban. Vessünk egy pillantást a pótkerékre is.

Az indulás előtti utolsó fontos szempont, hogy megfelelően rendezzük el a csomagjainkat. Egy rosszul bepakolt tárgy egy nagyobb fékezés során könnyedén előrerepülhet, ami életveszélyes is lehet. Ugyanez (mármint a szakszerű rögzítés fontossága) igaz a tetőboxra is; magam például néhány éve úgy jártam, hogy a tetőbox csavarjainak túlhúzása miatt a tetőlemez behorpadt. „Amennyiben függetlenek szeretnénk lenni másoktól a kikapcsolódásunk során, és relatíve olcsóbb utazási formát keresünk, megfelelő alternatíva autóval útra kelni, viszont ne azon spóroljunk, hogy nem nézetjük át megfelelően a kocsinkat. Pár óra, és néhány ezer forint ráfordításával ugyanis sok kellemetlenséget előzhetünk meg, és a nyaralásunkat biztosan nem az út szélén, trélerre várva töltjük majd" – tanácsolja a vakációra indulóknak Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke.


A kutya is jön velünk

Sokan csak olyan helyre mennek nyaralni, ahová a házi kedvencüket is magukkal vihetik. Habár a KRESZ rakományként kezeli négylábú utasainkat, ne feledjük, hogy nekik is vannak igényeik. Hosszú úton megszomjaznak, a megállóknál kinyújtóztatnák lábaikat, esetleg ellátogatnának egy bokorba. Nagyon fontos, hogy meleg nyári napon ne hagyjuk magára a kocsiban a kedvencet, még akkor sem, ha lehúzzuk neki az ablakot! Kistestű kutyánkat helyezhetjük speciális hordozótáskába, amit biztonsági övvel az üléshez rögzítünk. Nagyobb termetű ebnek vásárolhatunk ketrecet vagy hordozható kennelt, amit szintén az üléshez rögzíthetünk, esetleg elhelyezhetjük egylégterű autóknál a csomagtérben. Kevésbé higiénikus és biztonságos megoldás, ha kutyánkra hámot adunk és azt csatoljuk hozzá a biztonsági övhöz. Amit viszont biztosan nem ajánlunk: a kutya nyakörvnél történő rögzítése veszélyes, balesetnél végzetes lehet az állat számára.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában