Helyi közélet

2016.08.02. 19:38

Utunk részévé válva vallanak az áldozatokról

Debrecen - Hatalmas közös eleven emlékezetként hálózzák be Európát a botlatókövek.

Debrecen - Hatalmas közös eleven emlékezetként hálózzák be Európát a botlatókövek.

Akikről a kövek beszélnek címmel nyílt kiállítás kedden a Méliusz Központi Könyvtárában, a debreceni botlatókövek közelgő elhelyezésének alkalmából.

A botlatókövek macskakő nagyságú és méretű réz emléktáblák, amelyek utolsó szabadon választott lakhelyük bejárata előtt a járdába süllyesztve emlékeztetnek a holokauszt során elhurcolt és meggyilkolt áldozatokra – olvasható a szervezők Facebook-oldalán. „Eddig 19 magyarországi helységben, Budapesten, Szegeden, Szolnokon, Pécsett, Zalaegerszegen, Szombathelyen, Nagykőrösön, Kiskunhalason, Makón, Újfehértón, Mátészalkán, Kisvárdán, Balatonfüreden, Nagykanizsán, Szentesen, Magyarmecskén, Celldömölkön, Sopronban és Békéscsabán fektettek le botlatóköveket, 2016-ben belép a sorba Abony, Győr, valamint a három nagy észak-, illetve kelet-magyarországi megyeszékhely, Miskolc, Nyíregyháza és Debrecen. Ezzel nemcsak hazánk, hanem immár szűkebb pátriánk is hozzájárul a világ legmonumentálisabb »decentrális holokauszt-emlékművének« folyamatos növekedéséhez, amely – mint egy hatalmas közös eleven emlékezet – behálózza Európát az emlékezés köveivel” – írják az ismertetőben.

A Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete és a Debreceni Német Kulturális Fórum szervezésében augusztus 10–11-én tartják a Botlatókövek Debrecenben című eseménysorozatot, ezt vezeti be a kedden megnyitott tárlat – mely augusztus 12-ig tekinthető meg a Bem tér 19/D alatt.

HBN


Az augusztus 11-én Debrecenben elhelyezendő botlatókövek pontos helyéről az esemény Facebook-oldalán is tájékozódhatnak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában