Helyi közélet

2016.08.30. 10:45

Szarvashibákat nem vétett a hortobágyi cég

Budapest, Hortobágy - A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-t vizsgálták a számvevők.

Budapest, Hortobágy - A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-t vizsgálták a számvevők.

Az Állami Számvevőszék a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének 2011-2014 közötti időszakáról megállapította, hogy a tulajdonosi joggyakorló összességében szabályszerűen alakította ki a társaság tulajdonában lévő vagyonnal való gazdálkodás feltételeit.

A szabály az szabály

A Hortobágyi NKft. vagyonértékének megőrzését és gyarapítását biztosító vagyongazdálkodási tevékenységének szabályozása a számvevők szerint nem volt megfelelő. A társaság vagyongazdálkodási tevékenysége nem volt szabályszerű, a vagyonváltozást eredményező döntések azonban alapvetően szabályszerűek voltak. A társaság a Hortobágyi Nemzeti Park területén lát el természetvédelmi fenntartási feladatokat. A társaság feletti tulajdonosi jogokat 2013. február 28-ig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., azt követően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság gyakorolta. Az ellenőrzés megállapította, hogy a tulajdonosi jogok gyakorlója az alapító okiratban rendelkezett a tulajdonos számára fenntartott vagyongazdálkodásra vonatkozó jogokról. A felelős gazdálkodáshoz szükséges követelményeket rögzítették.

Államit nem kezelt

A Hortobágyi NKft. állami vagyont nem kezelt. A társaságnál a saját vagyon nyilvántartásának kialakítása ugyan megfelelt a jogszabályi előírásoknak, azonban a számviteli törvény, valamint a leltározási szabályzat rendelkezéseit nem tartották be. A társaság nem készített olyan leltárt, amely a mérlegeiben szerepeltett valamennyi eszközt és forrást teljes körűen alátámasztotta volna. A Hortobágyi NKft. közhasznú és vállalkozási tevékenysége bevételeinek és ráfordításainak elszámolása összességében nem volt szabályszerű. A társaság rendelkezett önköltségszámítási szabályzattal, azonban önköltségszámítás készítésére a közhasznú tevékenysége tekintetében, árképzést megalapozó céllal nem volt kötelezett. A vagyonváltozást eredményező döntések az előírásoknak alapvetően megfeleltek, de számos esetben mellőzték a közbeszerzési eljárást. A társaság vagyonnal való gazdálkodása eredményeként a saját vagyona megduplázódott, eszközállományát gyarapította. Az ÁSZ a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatójának egy, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetőjének hét javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában