Helyi közélet

2016.08.01. 18:10

Nehéz a magyar nyelv, de szeretik

Debrecen - A napokban zajlik a Külföldön Élő és Dolgozó Nem Magyar Anyanyelvű Magyartanárok valamint Külföldön Tartósan Magyar Nyelvet és Kultúrát Tanítók Nemzetközi Konferenciája.

Debrecen - A napokban zajlik a Külföldön Élő és Dolgozó Nem Magyar Anyanyelvű Magyartanárok valamint Külföldön Tartósan Magyar Nyelvet és Kultúrát Tanítók Nemzetközi Konferenciája.

Magyar barátok, Magyarországról kivándorolt felmenők, a magyar politika, vagy éppen Kossuth Lajos is motiválja azokat a bolgár lakosokat, akik Sumenben magyar nyelvet tanulnak – mondta Magyarné Pápai Sarolta, aki 2015 szeptembere óta dolgozik Bulgáriában a Balassi Intézet lektoraként. Ő a Sumeni Egyetemen nyelv- és turisztika szakos hallgatókat oktat magyar nyelvre, de az ottani Kossuth Múzeumban is van egy magyarul tanulni vágyó, nyolcfős társasága. „Trudno” vagyis nagyon nehéz, szokták mondani, de annál lelkesebbek. A lektor azonban leszögezte, nagyon erős motiváció kell a magyar nyelv elsajátításához, mert hiába a kezdeti elszántság, amint megtapasztalják a nyelvi nehézségeket, sokan eltünedeznek a tanfolyamról.



Erős lelki kötődések

Sokan a felmenőik előtt akarnak tisztelegni, lelkileg közelebb kerülni a rokonokhoz, hiszen többek családja Magyarországról vándorolt ki, mondta Montano Evelyn Rosita, aki Brazíliában tanítja ékes nyelvünket immáron harmadik évtizede. Elmondta, kezdetben csak a beszédet tanította, hiszen írni és olvasni ő maga sem tudott rendesen. Evelyn szülei a második világháború előtt hagyták el Magyarországot, ő öccsével már São Paulóban született. Egész gyermekkorukban magyarul beszéltek, azonban ahhoz, hogy ő is jobban megtanulja a nyelvet, továbbképzésre kellett jönnie. – 2009 óta tanulom én is mélyenszántóbban a nyelvet, ugyanis nagyon nagy igény van rá Brazíliában. A Pécsi Tudományegyetem együttműködési megállapodást kötött a São Pauló-i egyetemmel, 60-80 személy jelentkezik magyart tanulni, de sokan kipotyognak év végére – mondta.



Összetartanak a magyarok

Családok összefogása és közösségépítés a magyar nyelv hagyományaira alapozva – ez a célja az angliai Coventry Magyar Tanodának. Képviselője, Baráné Mező Anita érdeklődésünkre elmondta, ők játékos formában tanítják kint a magyar nyelvet. A kötetlen, hétvégi iskolában négy korcsoport alapján választják szét az oda járó 92 tanulót. A gyerekek többek között mondókákat, dalokat tanulnak, baba-mama tornáznak, kézműveskednek, néptáncolnak, jógáznak, ismerkednek a betűkkel, vagy már olvasni tanulnak.



– Nagyon sok a vegyes család, közülük azonban kevesen tanítják magyarra a gyerekeket, ez egy jó lehetőség nekik. Nagyon jó magyar közösségek vannak nálunk – mondta Baráné Mező Anita, aki több mint kilenc éve kalandvágyból érkezett Angliába, majd családot alapított, és letelepedett.

HBN–VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában