Helyi közélet

2016.08.26. 13:34

Munkanélkülieken segít a megye

Debrecen - Nagyszabású foglalkoztatási programot indít a megyei önkormányzat.

Debrecen - Nagyszabású foglalkoztatási programot indít a megyei önkormányzat.

Összesen 2 667 ember munkához jutását anyagilag is támogatja egy 2023-ig tartó program keretében a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat – derült ki pénteken a megyei közgyűlésen. A testület elé kerülő erről szóló előterjesztésről Pajna Zoltán a Hajdú-Bihar Megyei önkormányzat elnöke elmondta: a megyei önkormányzat, a kormányhivatallal, a fejlesztési ügynökséggel, valamint a megyei önkormányzati hivatallal együtt március végén pályázatot nyújtottak be egy olyan uniós alaphoz amely hátrányos helyzetű munkanélküliek képzését, újbóli munkába állását támogatja. Jelentkezésüket elfogadták, így 1 milliárd 235 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek.

Elemzéssel indul

Dr. Dobi Csaba jegyző arról beszélt az ülésen, hogy a valószínűleg szeptember 1-jén induló projekt első félévében egyebek mellett elemzik a megye gazdasági helyzetet, megvizsgálják, hogy melyik az az ágazat ami a legnagyobb munkaerő igénnyel rendelkezik. Ezután indulhat el a munkanélküliek képzése és adhatnak bértámogatást a foglalkoztatóknak.

Az előterjesztést végül 21 igen szavazattal, 0 nemmel és 0 tartózkodás mellett fogadták el a közgyűlés képviselői.

Fél évig támogatnák

– A képzések várhatóan a jövő év első felében, március körül kezdődnek. Elsősorban 25 év alatti és 30 évesnél fiatalabb diplomások, illetve 50 évesnél idősebb álláskeresők jelentkezésére számítunk – ismertette kérdésünkre az ülés után Pajna Zoltán. Ezt azzal egészítette ki, hogy főleg a 10 főnél több embert foglalkoztató vállalkozások együttműködésére számítanának. Őket azzal ösztönöznék új dolgozók felvételére, hogy a belépők bérét (havonta 140-150 ezer forintot) ebből a pályázati pénzből fizetnék. – Abban bízunk, hogy ennyi idő alatt az új dolgozók „megragadnak” a cégeknél és hosszú távon is ott tudnak maradni – tette hozzá Pajna Zoltán.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában