Helyi közélet

2016.08.29. 18:23

Májgombát tejben ázva, tinórut nyúzva

Debrecen - Le a kalappal! A lehűléssel megjelennek a gombák.

Debrecen - Le a kalappal! A lehűléssel megjelennek a gombák.

A nyár végével, és az ősz közeledtével egyre csapadékosabbra fordulhat az időjárás, emellett a reggeli harmatképződésre is nagyobb az esély, ami kedvező hatással van a gombák növekedésére, így számíthatunk arra, hogy az elkövetkezendő napokban egyre több helyen jelennek meg természetes élőhelyükön és a piacokon is. Arra azonban vigyázni kell, hogy milyen fajtákat eszünk, hiszen egy részük mérgező. Épp ezért felkerestünk egy hivatásos szakértőt, aki tájékoztatott bennünket a megye és a környék gombafajtáiról.

Csak módjával

Szűcs Attilától kaptunk részletes és nagyon hasznos leírást arról, hogy melyek azok a gombák, amelyek fogyaszthatóak és melyek azok, amiket jobb, ha kerülünk. Elmondta, hogy a térségben leginkább elterjedt ehető faj tavasszal a kucsmagomba, majd a nyár beköszöntével a mezei szegfűgomba, ami sok helyen és nagy mennyiségben nő. Ezt követi a csiperkegomba, a nyári vargánya, a molyhos, az érdes és az aranytinóru, amik leginkább tölgyesekben lelhetőek fel, a különböző pereszkék, a pöfetegek. Utóbbival azonban vigyázni kell, mert csak az a jó, amelyiknek tönkje fehér színű, ha megtörik. Aminek viszont a belseje sárga vagy fekete, az mérgező. Az ehető gombák közé tartozik még a nagy őzlábgomba, aminek a tönkje kígyóbőr mintájú, vagy akár a gyapjas tintagomba, aminek ráadásul gyógyhatása is van, segít csökkenteni a vércukorszintet.

A fogyasztható gombák között is van olyan, amit csak kellő odafigyeléssel lehet enni mivel nem megfelelő elkészítéssel, vagy túlzott mennyiségben kellemetlen következményük lehet. Ilyen például a barna gyűrűs tinóru, aminek elkészítés előtt le kell húzni a kalapbőrét, akárcsak a fiatalon ehető májgombának, viszont utóbbit tejben vagy vízben is ki kell áztatni, ha meg akarjuk enni. A piruló galóca a fogyasztás előtt húszperces hőkezelést igényel, míg a szürke tölcsérgomba egyeseknél allergiás reakciókat válthat ki.

Minden nap elérhetők

A megyében leginkább elterjedt mérgező gombák a gyilkos, a légyölő és a fehér gyilkos galóca, amelyek fogyasztás esetén gyomor- és bélproblémákat okoznak, majd egy átmeneti javulást követően a méreganyagok a májba jutva megtámadják annak sejtjeit. Gondot okoz még a gyökeres tinóru és a sátántinóru is. A mérgező gombákat nagyon könnyű összetéveszteni az ehetőekkel, így az avatatlan szemek nem tudják megkülönböztetni például a mérgező mezei tölcsérgombát az ehető mezei szegfűgombától, vagy a vörösbarna papsapkát a cseh kucsmagombától. Épp emiatt figyelmeztet a szakértő mindenkit, hogy bármilyen bizonytalanság esetén jobb felkeresni egy szakavatott embert, aki biztosan meg tudja mondani, milyen gombával is van dolgunk. Debrecenben erre minden nap van lehetőség: a (Fórum Bevásárlóközpont alatti) nagypiacon reggel hattól délután kettőig ingyenesen meg lehet vizsgáltatni a szedett, vagy éppen a vásárolt gombákat, ha biztosra akarunk menni.

HBN-Balogh Réka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában