Helyi közélet

2016.08.11. 15:57

Jobb utak lesznek a Júlia-telepen

Debrecen - Mindössze 5 előterjesztést tárgyaltak és mindannyit vita nélkül fogadták el az önkormányzat nyári szünet utáni első, csütörtökön tartott közgyűlésén.

Debrecen - Mindössze 5 előterjesztést tárgyaltak és mindannyit vita nélkül fogadták el az önkormányzat nyári szünet utáni első, csütörtökön tartott közgyűlésén.

Az egyik arról szólt, hogy 11 orvosi rendelő felújítására pályáztak, melyek közül eddig 9 kapott támogatást. Ezek a Jánosi utcán, a Szabó Pál utcán, a Füredi úton, az Apafi utcán, a Cegléd utcán, a Szentgyörgyfalvi utcán, a Híd utcán, a Böszörményi úton, illetve a Víztorony utcán találhatók.

Azt az előterjesztést is néhány perc alatt jóváhagyták a városatyák, mely szerint közösségi programok indulhatnak el szeptember 1-je után Debrecen-Nagymacson, miután 20 millió 300 ezer forintot biztosít ilyen célokra az Európai Unió. Egyebek mellett lesz például film-, zene- és a házipraktikákat felelevenítő praktika klub. A pénzből jut majd az álláskeresők és a számítógéphez kevéssé értők képzésére. A program egyik fontos eleme egy szociális szövetkezet létrehozása, melynek kezdéseként közösségi kertet alakítanak ki Nagymacson.

„Életet lehelni” a GÖCS-be

Egy másik előterjesztésből az derült ki, hogy az önkormányzat 800 millió forintot nyert az egykori Magyar Gördülőcsapágy Művek (GÖCS) helyén található iparterület megközelítésének javítására. A részletekről Becsky István, a körzet önkormányzati képviselője a közgyűlés után lapunknak elmondta: a pénzből valószínűleg jövőre leaszfaltozzák a Kőrösi Csoma Sándor utcát, a Kard utcát (a Vályi Nagy Tibor és a Zólyom utca között, valamint a Diadal és a Futó között), a Zólyom utcát teljes egészében, az Apafája utcát pedig a Zólyom utca és az Apafája erdő között. Szintén sorra kerül a Hetényi János, a Vályi Nagy Tibor és a Futó utca.

Ezen utak többsége 6 és fél méteres széllességben készülnek el, vagyis kétirányú forgalomra is alkalmasak lesznek. Ahol csak 5 és fél méteres aszfaltcsík lesz, ott egyirányú forgalmi rendet alakítanak ki

– ismertette Becsky István. Hozzátette: 3 utcában az érintett lakosok egy részének le kell mondania területeinek egy részéről, mert azok „belelógnak” az útba. – Szerencsére a többség megértette, hogy az aszfaltos útnak köszönhetően jelentősen növekszik telkeik értéke – fogalmazott a képviselő.

Becsky István szerint a Júlia-telepi utak rendbetétele a jelenleg nagyrészt nem használt GÖCS iparterületének fejlesztéséhez is nagymértékben hozzájárul, mivel korábban néhány cég a rossz utak miatt nem fektetett be a környéken.

Utánpótlás Eb-meccsek

Az utolsó rendes napirend arról szólt, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség pályázatot nyújt be a 2019-es UEFA U21-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére. A torna megtartására 8 ország pályázik. Amennyiben nyerünk, a 6 magyar helyszín között a debreceni Nagyerdei Stadionban 3 csoportmérkőzést tartanának.


Fotó: Matey István | Kattintásra galéria nyílik


Olajozni, vagy sem

A rendes napirendi pontok után a képviselői kérdések között a Jobbikos Ágoston Tibor azt kérdezte, hogy miért gazos sok közterület és mikor lesz szúnyogirtás legközelebb. Pacza Gergely a városfejlesztési főosztály vezetője azt válaszolta, hogy az AKSD a kiemelt városi zónákban 11-szer, 13-szor, a külső területeken 5-ször, 6-szor kaszál az idén. A szúnyogirtás pénteken kezdődik – tette hozzá.

– A 2-es villamos az olajozás ellenére bizonyos kanyarokban ma is úgy csikorog, mint kezdetben. Mit fognak ezzel kezdeni – kérdezte Varga Zoltán a DK-s képviselő. Pacza Gergely szerint a nagy esők kimossák az olajat a sínekből, ezért keletkezik a fülsiketítő hang. Varga Zoltán ezt a választ nem fogadta el, mondván az 1-es villamos annak ellenére is alig-alig csikorog, hogy nem olajozzák a síneket. A polgármester írásos választ ígért neki.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában