Helyi közélet

2016.08.01. 12:14

Elkészült a határmenti út Pocsajnál, átkelni azonban nem lehet rajta

Pocsaj - Mikor lesz használható a Pocsaj és Biharfélegyháza között 6 millió euróból megépült út? – egyelőre nem tudni.

Pocsaj - Mikor lesz használható a Pocsaj és Biharfélegyháza között 6 millió euróból megépült út? – egyelőre nem tudni.

Éppen hét esztendeje fogalmazódott meg Pocsaj és a partiumi, 1500 fős, kétharmad részében magyarok lakta Biharfélegyháza vezetőiben, hogy aszfaltozott úttal összekötik a két települést. Ha pedig Románia is tagja lesz a schengeni közösségnek – akkor ez közeli és reális cél volt –, könnyű lesz az átjárás a most még az országhatár által elválasztott, ám a rokoni, baráti, kulturális, vallási szálak révén szorosan összekapcsolódó szomszédos falvakba.

Az ötlet tetszett az Európai Unió döntéshozóinak is, hatmillió euróval, azaz 1,9 milliárd forinttal támogatták a tervet. A települések önrésze öt százalék volt, azt saját költségvetésükből gazdálkodták ki.

A körülbelül 14 kilométer hosszú út 2015-ben elkészült. Románia azonban azóta sem lett a schengeni övezet tagja.

„Bénultsági állapotban”

– Az út létesítésének egyik célja teljesült, hiszen mindkét oldalon kitűnő minőségű úton közelíthetik meg földjeiket a gazdák, és a magyar oldalon az Ér folyó hídját is felújították, 20-ról 80 tonnára nőtt a teherbírása. A fő cél, az országhatáron történő átjárás azonban nem teljesülhetett! A határon az utat sorompó zárja le, addig lehet menni mindkét oldalról – válaszolja kérdésünkre Kecskés Gyula polgármester, hozzátéve, hogy fogalmuk sincs, mikor jöhetnek ki ebből a „bénultsági állapotból”, mert megvan ugyan a kitűnő minőségű út, de nem használhatják a kapcsolattartásra, határátkelésre.

Hasonlóan vélekedik Kerecsenyi Imre, Biharfélegyháza alpolgármestere is. Az ő oldalukon nyolc éve láttak az út javításához, egyrészt, mert számítottak a schengeni határnyitásra, másrészt, hogy összekössék a hagyományosan összetartozó falvakat, amelyeket a határ elválasztott. EU-s pályázat volt erre a célra, azt a két ország vezetése is támogatta. Az utat teljesen felújították, utoljára a határsávban lévő, körülbelül 30 méteres szakaszt, ehhez kormányközi megállapodás kellett.

Ideiglenes határátkelő lehet

A Pocsaj és Biharfélegyháza közötti út jelenleg le van zárva, tekintettel arra, hogy schengeni külső határon vezet át. Megnyitása Románia teljes körű schengeni csatlakozását követően lehetséges. Mindkét érintett település kérheti az út ideiglenes megnyitását, ideiglenes határnyitást – áll az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának válaszában, amelyet azokra a kérdéseinkre küldtek, hogy az utat jelenleg miként lehet használni, és mikor nyílhat meg a határátkelő.

HBN–KZS,RI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában