Helyi közélet

2016.08.06. 12:12

Egyedi eljárással legalizálhatók a kutak

Debrecen - A vízkivétel helyétől, fajtájától és mértékétől is függ.

Debrecen - A vízkivétel helyétől, fajtájától és mértékétől is függ.

Mint azt csütörtökön megírtuk, 2018 végéig legálissá válhatnak az engedély nélkül létesített kutak a legalizálásukat ösztönző jogszabály-változás után. Ezzel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a hatósági jogkörrel rendelkező megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak, ahonnan pénteken megérkezett a válasz.

Ebben megerősítik, hogy a háztartási igényeket kielégítő vízi létesítmények esetében a jegyző, az üzemi méretűeknél (évi 500 köbméternél többet felhasználók) és minden közcélú vízmű esetében pedig ők az illetékesek, így a bírságolásban is.

A megyében évente átlag 30-40 hatósági eljárás indult engedély nélküli vízkivétel fennmaradásának engedélyezésére, a bírság összege átlagosan 80-100 ezer forint volt. Minden, a látókörükbe került engedély nélküli vízkivételi hely ügyében eljárást kezdeményeztek. Az illegálisan létesített kutak számát megbecsülni sem lehet.

A hatóság személyre szabva végzi az engedélyezésüket, és tájékoztatja az ügyfeleket a teendőkről, nem lehet általános eljárási rendet meghatározni – derül ki az igazgatóság válaszából.

HBN–ÉP


Debrecen - A módosítás nem tesz különbséget a vízkivételt biztosító vízi létesítmények között.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában