Helyi közélet

2016.08.05. 11:21

Bárhol karikázhatnak a főtéren

Debrecen - A kerékpárosklub a járdák helyett a villamossín melletti biciklizést ajánlja.

Debrecen - A kerékpárosklub a járdák helyett a villamossín melletti biciklizést ajánlja.

Sok biciklis nem a villamossínek mellett kialakított, autók által csak elvétve használt, biztonságos úton közlekedik a Kossuth téren és a Piac utcának a sétálóövezethez tartozó részén, hanem a gyalogosokat zavarva, a két oldali járdákon szlalomozva, a házak, üzletek, teraszok előtt. Némely két keréken utazó ráadásul viszonylag nagy sebességgel, balesetveszélyesen teker, és azt várja, hogy majd a gyalogosok félreugrálnak előle.

A probléma az áprilisi önkormányzati közgyűlésen is előkerült, amikor Ágoston Tibor jobbikos képviselő kérdésére dr. Barcsa Lajos alpolgármester azt válaszolta, hogy megvizsgálják a főtéri kerékpáros közlekedés esetleges szabályozását.

Miután a vizsgálat eredményéről azóta sem értesültünk, most megkérdeztük a polgármesteri hivatalt. A városfejlesztési főosztály úgy reagált, hogy az összefüggő kerékpárút-hálózat kialakításának egyik lépéseként a Kossuth tér és a Piac utca díszburkolatos szakasza 2010-ben teljes egészében kijelölt kerékpáros övezet lett, melyet közúti jelzőtáblák jelölnek. Ez alapján a jelzett területen (újabb) kerékpáros nyomvonal kijelölése nem értelmezhető.

Összekötik a kerékpárutakat

Hozzátették: Debrecen továbbépítené a meglévő kerékpárutakat, ilyen módon is összekötnék a keleti és a nyugati városrészt. A jelenleg 80 kilométer hosszú kerékpárút-hálózat 105 kilométer hosszúra fog nőni. A városvezetés néhány hete egyeztetett a Magyar Kerékpárosklubbal, ekkor szó esett arról, hogy a jövőben a kerékpárutak tervezésébe, véleményezőként őket is bevonják – válaszolta a polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztálya.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában