Helyi közélet

2016.08.23. 09:47

Alakul a görögkatolikus egyház érseki hivatala

Debrecen - Elkészültek a Petőfi téri volt Hatvani István Kollégium épületének külső felújításával.

Debrecen - Elkészültek a Petőfi téri volt Hatvani István Kollégium épületének külső felújításával.

Lebontották a Petőfi tér 8. számú épület homlokzatát eddig takaró állványokat, így láthatóvá vált az elmúlt hetekben elvégzett felújítás eredménye. A 2009 óta üresen álló, a Petőfi tér arculatát jelentős mértékben meghatározó házat a tulajdonos önkormányzat korábban sokáig árulta, de nem akadt rá vevő. A közgyűlés tavaly tavasszal úgy döntött, hogy határozatlan időre, ingyenesen átadják a görögkatolikusoknak, akik a Hajdúdorogi Főegyházmegye Érseki Hivatalát költöztetik be oda. Az irodákon kívül kápolna, díszterem és levéltár is lesz.



Míg a külső felújítással végeztek, belül még gőzerővel folynak a munkálatok, megkezdődött például az udvar lefedése egy, a majdani üvegtetőt tartó acélszerkezettel. A kialakuló belső zárt, fűthető udvaron lift is épül. Az épület eredetileg körfolyosós bérház volt utcafronti üzletekkel.



A II. világháborúban lebombázták a hátsó részt, majdnem a teljes Petőfi térrel együtt. Az elmúlt évtizedekben sokféle használója volt az ingatlannak, legutóbb a kollégium működött ott.

Ősz végén költözhetnek

A felújítási terveket Kasuba János építészmérnök és társai készítették. A 267 millió forintba kerülő újjáépítés költségeit a magyar kormány által biztosított támogatásból fedezik. A megújult házat a tervek szerint az ősz végén veszi birtokba a Hajdúdorogi Főegyházmegye Érseki Hivatala.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában