Helyi közélet

2016.08.21. 11:56

A gyakornokság nem rabszolgaság

Debrecen - Egyetértés van abban, hogy a sikeres elhelyezkedés fontos feltétele a képzés alatt szerzett munkatapasztalat.

Debrecen - Egyetértés van abban, hogy a sikeres elhelyezkedés fontos feltétele a képzés alatt szerzett munkatapasztalat.

A diplomázó fiatalok közül viszonylag kevesen tudják, hogy a megszerzett végzettséggel pontosan mit is fognak kezdeni. Ez ma még nem jelent gondot számukra, azonban egy-két év elteltével érdemes a cégek gyakornoki vagy önkéntes segítői álláshirdetéseit böngészni, mert a megfelelő tapasztalat hiányában a vágyott munkakör betöltése álom marad csupán. Annak ellenére ugyanis, hogy immár kormányzati szinten is elismert munkaerőhiánnyal küzd a gazdaság, a cégek továbbra is a tapasztalattal rendelkező munkavállalókat keresik.

A nyelvtudásnak is jó

Antal Zsófia – a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar hallgatója – 2015 februárja óta dolgozik gyakornokként a LEGO Manufac­turing Kft-nél. „Egy ismerősömtől hallottam, hogy megüresedett egy gyakornoki pozíció, amelyre hallgatót keresnek, így beadtam a jelentkezésemet. Háromlépcsős kiválasztási folyamatot követően nyertem végül felvételt, nagy lehetőségnek érzem, hiszen egy világhírű márkáról van szó. Ennél a cégnél adott, hogy a szakmámat magas szinten gyakoroljam, hiszen a mindennapi munkába bekapcsolódva gyakorlati problémák megoldásába láthatok bele – ezek az egyetemi elméleti oktatást nagyszerűen kiegészítik. Emellett a nyelvtanulás szempontjából is kiváló: az angol használata itt állandó, ráadásul a szaknyelvi tudásomat is fejleszthetem.” Zsófi szerint azok, akik gyakorlatban is szeretnék kipróbálni magukat, nézegessék a hirdetéseket, mivel sok cég keres gyakornokokat.

Segítséget jelent a későbbi pályaválasztáskor, ha valaki megismerkedik azzal, hogy a szakmájában hogyan tud érvényesülni például egy nemzetközi vállalatnál, illetve olyan tudásra lehet szert tenni, amire az iskolapadban biztosan nem.

Ahol jó gyakornoknak lenni

Baráthi Tamás, a debreceni középiskolai éveket követően Budapesten végezte el felsőfokú tanulmányait, majd – szintén cívis gyökerekkel rendelkező társaival közösen – céget alapított. A felsőoktatásban tanulókat célozzák kampányok, szakmai események szervezésével, hogy a fiatalok megfelelő gyakorlati tapasztalatokkal és készségekkel vágjanak bele a karrier­tervezésbe. Tamás szerint a gyakorlati tapasztalat hiánya a legnagyobb gond a munkakeresésben. „Ezen úgy lehet segíteni, ha a diploma előtt állók tudatosan képezik magukat, és tapasztalatot biztosító csoport- vagy önálló feladatokat vállalnak diák- vagy gyakornoki munka keretében.” Mint a cégvezetőtől megtudom, arra is kiemelt figyelmet fordítanak, hogy a hallgatók képet kapjanak arról, melyik cég mennyire „gyakornok­barát”. Egy tavalyi versenyükön a szakmai zsűri és a közönség a kiválasztási folyamat minőségét, a munkakörülményeket, a fejlődési és hosszú távú lehetőségeket, illetve a béren kívüli juttatásokat mérlegre téve a Budapest Bankot, az Ericsson Magyarországot és az SAP Hungaryt rangsorolta az első három helyre.

Nem csak szólam

Hajdú-Biharból eddig a National Instruments (NI) csatlakozott a versenyhez; a szervezők remélik, hogy a jövőben növekedni fog ez a szám. A megyében számos cég foglakoztat gyakornokokat, a National Instruments 2001 óta fogadja őket. A szakmai gyakorlatukat az NI-nél végző diákokat részben az egyetemekkel, középiskolákkal kötött együttműködési megállapodás alapján, részben munkaszerződés keretében foglalkoztatják. A tanrendben előírt szakmai gyakorlat esetén annak előírásai az időtartamot illetően is meghatározóak. A munkaszerződéssel foglalkoztatottak – az üzlet és a munkavállaló igényeinek megfelelően – pár hónapot, de akár több évet is eltöltenek a vállalatnál. Mint arról a cég tájékoztat, a gyakornokaik a tapasztalat mellett fizetést és egyéb juttatásokat is kapnak. Ez idáig sikeresnek tekintik ezt a módszert, hiszen a tavalyi évben a pozícióik 6 százalékát töltötték be korábbi gyakornokaikkal.


Tisztességes ajánlat

Korábban számos hallgató azért nem élt a lehetőséggel, mert nem engedhette meg magának, hogy egy fillér juttatás nélkül dolgozzon. Így, bár kevéssé illeszthető be egy szakmai önéletrajzba, leginkább árufeltöltéssel, pultozással kerestek pénzt. Mára azonban, legalábbis a legtöbb cég, fizetést biztosít, így a gyakornoki munka már nem egyfajta rabszolgamunka mindenfajta anyagi ellenszolgáltatás nélkül. A változás fő okai: a törvényi szabályozás immár pontosan rögzíti, ki, hol, mennyi ideig és milyen ellenszolgáltatás fejében végezhet gyakornoki munkát, illetve a cégeknek egyre komolyabb gondot okoz a megfelelő végzettségű, tapasztalattal rendelkező és megfelelően motivált szakemberek hiánya. Így azokat a fiatalokat, akik beválnak számukra, próbálják megtartani, továbbfoglalkoztatni, aminek egyik eszköze az anyagi juttatás. Ez az összeg ugyan nem éri el a versenyképes fizetés alsó határát sem, de ha mindehhez hozzáadjuk a megszerzett tudást, ami akár álmaik munkahelyéhez segíti hozzá őket, akkor már egy igen tisztességes ajánlatról van szó.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában