Helyi közélet

2016.07.10. 12:24

Videó: Tiszai halászlével és pontychipsszel telt meg a gyomrunk

Tiszafüred - Tömve volt a szabadstrand és az előtte lévő Halas tér szombaton Tiszafüreden; több ezer ember szórakozott a Halas Napon.

Tiszafüred - Tömve volt a szabadstrand és az előtte lévő Halas tér szombaton Tiszafüreden; több ezer ember szórakozott a Halas Napon.

Országos hírű rendezvénye a Tisza-tó fővárosának a Halas Napok, amely az utóbbi években jelentős "fazonigazításon" ment át, és ismét a hal, a halfogó- és a halfőző ember játssza a főszerepet.

Az események Füreden már csütörtökön megkezdődtek a város napja ünnepi programmal. Pénteken késő délután aztán kezdetét vette a Halas Napok. A nyitó karneváli menet több helyszínen is megállt és a csoportok bemutatták a produkcióikat. Így haladt végig a város utcáin, egészen a Halas térig, ahol Ujvári Imre polgármester hivatalosan is megnyitotta az eseményt. Az est hajnalig tartó koncertsorozattal és diszkóval folytatódott.

A Halas Napok programdömpingje szombaton teljesedett ki. Kirakodóvásár, kézművesek utcája, műbikarodeó, mini vidámpark, műsorszámok két színpadon is, piknik, strandfoci, fürdőzés a hűs szabadvízben, a poroszlói látogatóközpont óriás akváriuma, pecázás... Ám mi az ebben az évben első alkalommal meghirdetett halfőző verseny felé vettük az utunkat.

- A Hortobágytól a Balatonig huszonkét csapat nevezését fogadtuk el. Adjuk a szép környezetet, tűzrakó eszközöket, fát, három-négy kiló tisztított halat, padot és asztalt. A csapatok pedig hoznak még annyi apróhalat, amennyit akarnak, valamint a fűszereket - válaszolja kérdésünkre Hegedűs Gábor, a halfőző versenyt rendező önkormányzati gazdasági társaság vezetője. Hozzáteszi még, hogy minden csapatnak a saját fogyasztáson túl még legalább tíz adag halászlevet kell főzni, abból kínálhatják meg az érdeklődőket. Természetesen ingyen.

Bográcstól a sütőlapig

- Mi a szarvasi, azaz a körösi és a tiszafüredi halászléfőző hagyományokat házasítjuk, ugyanis baráti társaságunk tagjai ebből a két városból érkeztek - magyarázza Varga Csaba és Németh Zoltán. - Jó buli ez a nap, és aki kér, szívesen kínáljuk - mer egyet Csaba a hatalmas bográcsból.

A helyi értéktárasok sátránál felfedezzük Szele-Király Andreát, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárát. - Tiszafüredi vagyok, itthon vagyok a szüleimnél, és persze, hogy kijövök a városom legnagyobb közösségi eseményére. Rengeteg régi ismerősömmel találkoztam már. Családias, jól szervezett, remek hangulatú a halfőző verseny és a Halas Napok is.

Érdeklődőben nem volt hiány halgasztronómia világában. Bográcstól bográcsig és sütőlapokig sétálgattak az emberek. Az egyekieknél élőzene és nótaszó, a hétvégi Tour de Opera szervezőinél látványos színházi jelmezek, mint érdekességek. Jó szó, válaszok a receptek után érdeklődő kérdésekre, no meg egy kis tálka halászlé mindenhol volt. De desszertként kóstolhattak sült keszeget és pontychipset is az ínyencek.

A halfőző verseny eredménye? Minden csapat kapott elismerést, és mint mondták, jövőre is szívesen eljönnek.

HBN-KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában