Helyi közélet

2016.07.10. 14:04

Videó: Fesztivállá alakult a falunap

Biharnagybajom - A Biharnagybajom Napja elnevezéssel tiszteletüket fejezik ki a falut építő volt és jelenlegi biharnagybajomiak előtt.

Biharnagybajom - A Biharnagybajom Napja elnevezéssel tiszteletüket fejezik ki a falut építő volt és jelenlegi biharnagybajomiak előtt.

Az előző falunapokénál gazdagabb programmal várta az önkormányzat a településen élőket, valamint a vendégeket a sportpályán szombaton megrendezett Biharnagybajom Napjára. Az esemény egyediségét az adta, hogy ebben az évben a kézművesség állt a Bajom napja középpontjában, megnyílt egy kiállítás a művelődési házban, valamint a partnertelepülések képviselői is itt voltak. Kézművesek sátrai, kirakodóvásározók és a főzőverseny résztvevőinek sátrai által szegélyezet területen felállított fedett színpadon egész nap egymást váltották a falu és a térség kulturális és hagyományőrző csoportjai, este pedig a sztárvendégek. Az esemény megnyitását a résztvevő és fellépő csoportok bevonulása előzte meg. Köztük volt az ettől az évtől a Biharnagybajom Napján osztálytalálkozójukat tartó, 1961-ben végzett nyolcadik osztályosok közössége, valamint a faluból elszármazottak egyesülete.

A két vendégtelepülés

Vitányi István országgyűlési képviselő köszöntőjében felelevenítette a falunapok születésének körülményeit.

– A rendszerváltáskor igénye volt az embereknek a közösségi létre. A falunap pedig erre tökéletesen alkalmas volt; reggel zenés ébresztő, délben ebéd, este tüzijáték. Körülbelül ennyi volt az első falunapok forgatókönyve, majd a polgármesterek elkezdtek tanulni egymástól. Folyamatosan gazdagodott a jeles nap programja, egészen odáig, hogy azokat ma már joggal nevezhetjük fesztiválnak.

– Hatodik falunapunk és második Biharnagybajom Napja az idei, és ez utóbbi elnevezéssel tiszteletünket fejezzük ki a volt és jelenlegi biharnagybajomiak előtt, akik sokat tettek településünk fejlődéséért – fogalmazott Szító Sándor polgármester, aki külön köszöntötte a szomszéd város, Füzesgyarmat polgármesterét, Bere Károlyt, valamint a lengyelországi Krasnik község első emberét, Miroslaw Choprkit. A lengyel várossal testvértelepülési kapcsolatot szeretne kialakítani a bihari falu. A legfontosabb kapcsolódási pont az ifjúság, valamint a települési közélet lenne. A Füzesgyarmathoz fűződő kontaktus alapja a földrajzi közelségből adódóan a problémák közös megoldása. Ilyen például a két helységet összekötő igen rossz minőségű út, valamint a foglalkoztatási gondok enyhítése.

Bere Károly is ezt emelte ki beszédében, hozzátéve, hogy vannak már közös eredmények is. Például a belvízelvezetés megoldása a szántóföldekről, az út egyes részeinek javítása, valamint az, hogy városában kormányablak nyílik. A további közös munkának pedig keretet adhat a nemrégiben létrehozott Ó-Berettyó Társaság.

Középpontban a fiatalok

Miroslaw Choprki, Krasnik polgármestere köszöntőjében kedves gesztusnak nevezte azt, hogy községe delegációjának Biharnagybajomba érkezésére a középületekre kikerült a lengyel zászló is. Mint mondta, örömmel fogadták el Biharnagybajom megkeresését, és szívesen alakítanak ki partnertelepülési viszonyt Biharnagybajommal.

– Bajom gazdag hagyományvilága, múltja, annak őrzése kedves nekünk. Ugyanakkor látjuk, hogy az önkormányzat mekkora hangsúlyt fektet a fiatalok boldogulására. Céljaink nekünk is hasonlóak, azon dolgozunk, hogy az ifjúság minél felkészültebben lépjen be a jövőbe.

HBN-KZS


Ne csak készítsék, főzzék is

Idősödő emberek fiatalosan csillogó tekintete, vidám beszélgetés, no meg a két bográcsban is készülő pörkölt illata fogadott bennünket az általános iskolai ballagásuk ötvenötödik évfordulójára összegyűltek sátrában.

– Az akkor az iskolától elbúcsúzott két osztály tartja a találkozóját. Első alkalommal Biharnagybajom Napján – mondja Kövesi Béláné, aki kérdésünkre hozzáteszi, hogy szeretnének találkozni a bajomiakkal is, szeretnék tudni, mi újság a faluban, kivel mi történt. – Ötvenéves találkozónkon határoztuk el, hogy minden évben összejövünk. A falunap pedig nagyon jó alkalom erre. Tóth Imre osztálytársunk vadász, ő őz pörköltet készít, a másik bográcsban pedig birkapörkölt fő. A fiam, Tamás sokáig tanított Karcagon, és onnan van a recept.

Kicsit távolabb a Tésztások felirat alatt kacagó asszonycsapatra leszünk figyelmesek.

– Itt dolgozunk a tésztaüzemben – mutat a falu felé Nemes Zsuzsanna – és ha már készítjük a tésztát, akkor készítsünk is belőle valamit. Tarhonyás sertéspörköltet főzünk.

– Egy munkahely, egy csapat, egy nap, nagyon jól érezzük magunkat. Eljöttek a családtagok is, a színpadi programok pedig egészen kiválóak – teszi hozzá Horváth Miklósné.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában