2016.07.06. 17:36
Vegyszer nélkül vizsgálódnak
Debrecen - Az élelmiszerfizika nemzetközi és hazai kutatói tanácskoznak az egyetemen – közölte az intézmény.
Debrecen - Az élelmiszerfizika nemzetközi és hazai kutatói tanácskoznak az egyetemen – közölte az intézmény.
Hogyan változnak a joghurt tulajdonságai, amikor keményítőt adnak hozzá? Hogyan hat a gyümölcshús keménységére a hosszú idejű tárolás? Ilyen és hasonló, egyrészt az alapanyagok vizsgálatára, másrészt a feldolgozás-technológiai eljárásokra vonatkozó kutatások tartoznak az élelmiszerfizika tudományterületéhez.
– Az élelmiszerfizika híd az alkalmazott fizika és az élelmiszertudomány között. A fizikai módszerekkel történő vizsgálatokat egyre szélesebb körben alkalmazzák, a méréstechnika döntő részét például ma már ezek a módszerek teszik ki. Gyorsabbak és költséghatékonyabbak is, mint a kémiai eljárások – ismertette Szabó S. András, a Nemzetközi Élelmiszerfizikai Társaság elnöke. A módszer előnye még, hogy nem használnak vegyszereket.
– A tanácskozáson ismertetjük, hogyan lehet alacsony hőmérsékletű, hosszú időn át tartó hőkezeléssel élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelő terméket előállítani, valamint, hogy a gabonaőrlemények és tészták minősítésére milyen fizikai módszerek használhatók – sorolta Sipos Péter, az Élelmiszertechnológiai Intézet vezetője.
HBN