Helyi közélet

2016.07.28. 11:26

Teljes gyógyulást remélhetnek a májbetegek

Debrecen - Fontos állomása a Hepatitis C betegségben szenvedők kezelésének az a terápia, amellyel 99 százalékban gyógyítható a betegség.

Debrecen - Fontos állomása a Hepatitis C betegségben szenvedők kezelésének az a terápia, amellyel 99 százalékban gyógyítható a betegség.

Csaknem egy éve érhető el a hazai betegellátásban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásával az interferon-mentes terápia, amely során 12 hetes szájon át szedhető gyógyszeres kezeléssel gyógyíthatóvá válik a Hepatitis C betegség.

- Az interferon-mentes terápia 2015-ben indult el hazánkban, kezdetben egyedi méltányossággal az OEP-nél kérelmezhették a betegek az eljárás támogatását. Tavaly november óta azonban már OEP-finanszírozással érhető el a terápia a betegek számára. Az elmúlt másfél évben eddig 1300 pácienst kezeltek a hazai kórházakban Hepatitis C-vel, és a betegek közel felénél már a féléves utánkövetési időszak is eltelt. Ennek tapasztalatai alapján elmondhatjuk: 99 százalékban gyógyítható a betegség, vagyis vérvétel igazolta, hogy a páciens szervezetéből teljesen eltűnt a vírus – tájékoztat Tornai István, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense a július 28-i hepatitisz világnap apropóján.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában nyolcvanan vettek részt a speciális kezelésben az elmúlt másfél évben, közülük mindannyian meggyógyultak.

- A Hepatitis C betegséget 1990-ben fedezték fel. Jelen pillanatban azokat a fertőzötteket kezeljük, akik 30-40 éve egészségügyi beavatkozás következtében, például vérátömlesztéssel kapták meg a vírust, hiszen akkoriban még nem ismerték a betegség terjedésének okait. Manapság zömében a homoszexuálisok és a kábítószer-használók körében terjed a májat roncsoló, májgyulladást, májzsugort előidéző kór – részletezi a hepatológus szakember.

Jelenleg a hepatitis regiszter adatai szerint ezer beteg kezelése van folyamatban, és mintegy 360-an vannak várólistán. Az interferon-mentes terápiával rövidebb idő alatt, kevesebb mellékhatással sikeresen gyógyítható a Hepatitis C, ezért az elkövetkező időszakban a betegek számának csökkenése várható.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában