Helyi közélet

2016.07.25. 10:00

Számtalan ház szám nélkül

Debrecen - Az utcanévtáblákat kötelező, a házszámokat erősen ajánlott kitenni.

Debrecen - Az utcanévtáblákat kötelező, a házszámokat erősen ajánlott kitenni.

A megyeszékhelyen sok helyen, főleg a külterületeken, kertségekben hiányoznak a házszámok az épületekről, kerítésekről. Itt-ott több száz métert kell úgy megtenni a lakóházak között, hogy az ember tájékozódási lehetőséghez jusson. Olyan utcák is akadnak, ahol még az utcanévtáblákat sem lehet megtalálni a sarkokon.

Ez alaposan megnehezíti azok munkáját, akiknek ezt tudniuk kellene. Amíg egy új, az adott környéket, ott lakókat nem ismerő postás, futár kénytelen emiatt bolyongani, legfeljebb a fontos levelek, küldemények nem érnek célba. Ugyanakkor ha sürgős esethez, például egy infarktust kapott beteghez hívnak mentőt, és az egészségügyi szakemberek emiatt hosszú percekig nem találják a címet, lehet, hogy emberéletbe kerül a hanyagság.

A polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztálya kérdéseinkre azt közölte, a jogszabályok nem írják elő az ingatlantulajdonosok számára a házszámok elhelyezését. Ugyanakkor a fellelhetőség megkönnyítése (például a postás, a mentők) érdekében kifejezetten ajánlott.

Az utcanévtábla fontosabb

A jogszabályalkotók szerint a házszámokkal ellentétben az utcanévtábláknak viszont mindenképpen kint kell lenniük. Ezek meglétét a polgármesteri hivatal munkatársai és a közterület-felügyelők ellenőrzik is, de a lakosságtól is szoktak ilyen jelzéseket kapni. A hiányzó névtáblák pótlásáról folyamatosan gondoskodnak, ám így is sok esetben előfordulnak hiányosságok városszerte – ismerték el a válaszban. Olyan kimutatással, felméréssel nem rendelkeznek amelyből megállapítható lenne, hogy mely városrészekben fordul elő gyakrabban ilyen rongálás, vagy utcanévtábla-eltulajdonítás – tudtuk meg.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában