Helyi közélet

2016.07.07. 18:55

Nem tett vallomást a sofőr

Berettyóújfalu - Megkezdődött a három debreceni szurkoló halálát okozó közlekedési baleset büntetőpere.

Berettyóújfalu - Megkezdődött a három debreceni szurkoló halálát okozó közlekedési baleset büntetőpere.

A vádirat ismertetésével, tanúk, valamint az igazságügyi műszaki szakértő meghallgatásával elkezdődött csütörtökön annak a lengyel férfinek a büntetőpere, aki a vád szerint felelős három debreceni fiatalember haláláért. A Loki szurkolói – mint arról lapunk is beszámolt – négyen tartottak hazafelé egy békéscsabai kézilabda mérkőzésről idén februárban az esti órákban, amikor a 47-es főúton az autójuknak vágódott egy elszabadult kerék. A kocsiban ülő negyedik fiatal súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett, ő a Napló információi szerint azóta jobban van, bár viseli még a baleset nyomait. A Berettyóújfalui Járásbíróságon első fokon zajlott első tárgyaláson a vádlott nem kívánt vallomást tenni; a bíró ismertette a férfi korábban tett nyilatkozatait.

A vádirat szerint Cz. R. és kollégája egy-egy kamionnal Bukarestbe tartottak. A férfi Debrecen után megállt, hogy bevárja társát. A járművet körbejárva észrevette, hogy valami nem stimmel a pótkocsi egyik dupla kerekének rögzítésével, ezért egy jobban megvilágított helyen – egy derecskei benzinkútnál – megállt kereket cserélni. Ezt már a partnerével közösen csinálták, de alapvetően a vádlott végezte el. Az ügyészség szerint azonban nyomatékkulcs helyett – balesetveszélyes módon – házilag összeállított kerékszerelő eszközöket használt. A vád a terhére rója, hogy a kamionos kizárólag a külső abroncsot cserélte le, pedig a belső deformálódását is érzékelte, ráadásul ugyanazokat a menethiányos csavarokat használta (a rögzítő csavaranyákon is látható elváltozások voltak). A szerelés után Cz. R. tervezte a kerekek rögzítésének ellenőrzését Berettyóújfalunál, ennek ellenére a legmagasabb előírt sebességet túllépve, helyenként 91-el haladt 70 helyett.

A halálukat okozta

Tíz perccel a benzinkút elhagyása után a szerelt dupla kerék levált a tengelyről. A külső a szántóföldre gurult, a belső azonban a szembejövő autónak csapódott. A sértett sofőr bár fékezett, közben áttért a másik sávba, ahol nekiütközött a második lengyel kamionnak.

A tárgyalás ősszel folytatódik.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában