Helyi közélet

2016.07.23. 15:21

Le van lakva a tócóskerti park, brutális összeg kellene a felújításra

Debrecen - A Tócóskert összes járdájának felújítására nincs pénz, de sok kisebb szakaszra juthat.

Debrecen - A Tócóskert összes járdájának felújítására nincs pénz, de sok kisebb szakaszra juthat.

Több tócóskerti lakos arra panaszkodott az utóbbi időben, hogy a Margit téri parkban sok helyen teljesen tönkrementek, itt-ott balesetveszélyessé váltak a járdák. De az elmúlt években kihelyezett padok egy része sincs jó állapotban.

Séta a parkban

Egy ezzel jelentkező nyugdíjas asszonnyal bejártuk a környéket. Sétánkat a Derék utca 106. szám felől, a hőszolgáltató volt kazánháza (a garázsok) felől kezdtük. A panaszos először azt mutatta meg, hogy szinte teljesen lekopott a házak mögötti járdára festett sárga kerékpárút jelzés. Aztán leültünk arra a bicikliút melletti padra, amelynek a deszkái erősen elkorhadtak. Ezután a Margit téri parkon keresztül, egy hepehupás, keresztben több helyen megrepedt aszfaltos járdán elindultunk a Vincellér utca felé. Útközben két helyen is letört szélű, betontalpú padokat, körülöttük szétszórt szemetet láttunk. Később átmentünk a park István út felőli részére. Ott azt tapasztaltuk, hogy az a betonból készült járda is egyenetlen, repedésekkel tarkított, könnyen meg lehet botlani.

Átfogóan nem, de…

A polgármesteri hivatal, városüzemeltetési osztálya erre azt válaszolta, hogy a Tócóskert – így a Margit tér – járdahálózatát nagyrészt a lakótelep építésével egy időben, csaknem 30 éve alakították ki. Az azóta eltelt idő alatt a járdaszakaszok felülete több helyen elöregedett, megsüllyedt, keresztrepedések alakultak ki és kátyúk is keletkeztek – ismerték el.


Fotó: Orosz Csaba


Megtudtuk, a járdaburkolatok teljes körű felújítása a Margit téren és annak környékén körülbelül 70 millió forintba kerülne (a Tócóskert egészén pedig ennek a többszörösébe). Erre az önkormányzatnak jelenleg nincs pénze, de a gyalogos és kerékpáros közlekedés minőségének és biztonságának javítása érdekében a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztálya a rendszeres lokális járdajavítási munkák mellett igyekszik nagyobb volumenű javítási munkákat is elvégeztetni. Ilyen beruházások a közelmúltban is történtek. Például a Margit tér Tócóskert tér felőli végén mintegy 300 négyzetméternyi aszfaltburkolatot megújítottak. A park azon részén, ahol az emberek ösvényt tapostak ki, új járdát alakítottak ki. A kerékpárúton több keresztrepedést, süllyedést, nagyobb felületeket kijavítottak.

A padokat is rendbe hozzák

Ezen túlmenően tervbe vették a Margit téri óvodák közötti aszfaltos gyalog- és kerékpárút teljes felületű aszfaltozását is. A mintegy két és fél millió forintba kerülő beruházást még idén meg akarják valósítani. További lokális jellegű javításokon túl augusztusban a tócóskerti kerékpárút egészén újrafestetik a burkolati jeleket. A sérült padok javítását, helyreállítását a Dehusz Nonprofit Kft.-től már korábban megrendelték, melynek elvégzésére a kapacitás függvényében hamarosan sor fog kerülni – ígérte a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztálya.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában