Helyi közélet

2016.07.22. 12:40

Iparvágánytól az egészségházig

Esztár - Több mint egymilliárd forint értékű fejlesztést tervez az ezerháromszáz lakosú falu.

Esztár - Több mint egymilliárd forint értékű fejlesztést tervez az ezerháromszáz lakosú falu.

Fejlesztések tekintetében mozgalmas időszakot él a falu. Több beadott pályázatuk van, mindegyik elbírálása ősszel, illetve év végén várható.

– 568 milliós beruházással egy öthektáros területen, zöldmezős ipari parkot szeretnénk létrehozni, azon az országban először, mezőgazdasági inkubátorházat felépíteni. Majd második lépésként iparvágányt telepítenénk. Ezt azonban csak akkor, ha „életre kel” a Nagyvárad-Debrecen vasútvonal – kezdi a tervek sorolását Szécsi Tamás polgármester.

– Komplett egészségházat szeretnénk 150 millió forintból. A háziorvosi rendelőt, a fogászatot, a védőnőt, a gyermekgyógyászatot, a nőgyógyászati rendelést egy helyre kívánjuk összpontosítani. Az épület fűtését takarékos, mégpedig talajszondás megoldással oldanánk meg. Ugyanezzel a módszerrel fűtenénk, illetve hűtenénk a polgármesteri hivatalt is. A művelődési ház fűtését pedig levegő hőszivattyús rendszerrel szeretnénk megvalósítani. Egy ingatlan vásárlásával egy ifjúsági közösségi házat alakítanának ki. Egyik részét közmunkaprogramból, másik részét uniós pályázatból oldanák meg.

Fontos a turisztika

Az általános iskolát hat tanteremmel bővítenék és új tornacsarnok építenének. Ezzel megszűnne a tanítás a kastély iskolában, a jelenlegi tornaterem pedig a művészeti oktatás telephelyéül szolgálna a jövőben. Az óvoda udvarára teraszt építenének, bővítenék az eszközállományát. Minderre 41 millió forintot szeretne nyerni az önkormányzat.

Az Erdődy-kúria mellé szabadtéri színpad kialakítását tervezik, itt komoly- és könnyűzenei előadások, valamint színházi esték lehetnek. Ugyanebben a turisztikai célú pályázatban a vendéglátást segítő, kiszolgáló létesítményeket – fapajtát, szociális helységeket, kültéri kemencéket – építenének az Ízek Házánál. Ezek értéke összesen 255 millió forint.

A csapadékvíz elvezetése, vízrendezése négy utcát érintene, a horgásztó, mint befogadóhely megfelelő kialakítása szükséges lenne. Mindez 149 millióba kerülne. Belügyminisztériumi pályázat a konyha felújítása, mindennapi használatú eszközök újítása, 9,5 milliós értékben. Szintén a szaktárcától pályázaton nyert pénzből – 8,1 millióból – aszfaltoznák le az Ady utcát.

Jelenleg is folynak a már befejezett szennyvízberuházás utó-helyreállító munkálatai: az úthibákat folyamatosan javítják.

Szécsi Tamás polgármester már egy nyertes pályázatról is beszámolt. 33 millió forintot nyertek műfüves pálya létesítésére, az augusztus végére elkészül az új óvoda mögötti területen.

HBN–NKM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában