Helyi közélet

2016.07.06. 10:30

Illegális kincsvadászt kapcsolt le a Hajdúsági Múzeum régésze

Hajdúböszörmény - Bálint Marianna a Hajdúböszörmény külterületén folyó ásatásokért felel. Sokan fémkeresővel járják azokat a környékbeli helyeket, ahol értékes leleteket sejtenek.

Hajdúböszörmény - Bálint Marianna a Hajdúböszörmény külterületén folyó ásatásokért felel. Sokan fémkeresővel járják azokat a környékbeli helyeket, ahol értékes leleteket sejtenek.

A régész már messziről látta, idegen van a bronzkori leletek feltárását célzó ásatások területén, ahol még messze nem jutottak a munka végére - írja a Zsaru Magazin.

- Az ember jellegzetes kaszáló mozdulatokat tett, egyértelmű volt, hogy a kezében lévő eszköz egy fémkereső - mondja Szolnoki Zoltán törzszászlós, a Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság nyomozója. - A régész tudta, az ismeretlen illegálisan tartózkodik ott, magánszemély nem végezhet kutatást, csak feltárási jogosultsággal rendelkező intézmény a járási hivatal örökségvédelmi osztályának előzetes engedélyével. Ilyet azonban biztosan nem kaphatott, mert annak a múzeum a birtokosa. A régész és kollégái hívták a rendőrséget, a járőrök gyorsan a helyszínre értek. A férfit igazoltatták, előállították, majd kihallgattuk.

A budapesti M. Tamás (40) azt állította, hobbiból kutat, ezért utazott ide. Középkategóriás fémkeresője volt, amit a zsaruk lefoglaltak.


Szolnoki Zoltán törzszászlós a lefoglalt fémkeresővel | Fotó: Szabó László / Zsaru Magazin


- Egy kovácsolt vasszög volt nála, ami a kulturális javak körébe tartozik, régészeti lelet. A múzeum szakembereivel bejártuk a területet, de nem találtunk más elváltozást - teszi hozzá a nyomozó. - A férfi ellen rongálás bűntettének és lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indítottunk eljárást. Cselekményével ugyanis, hogy ráment a tiltott területre, vagyis "hozzányúlt", onnan leletet emelt ki, megváltoztatta a régészeti lelőhely állapotát, azaz megrongálta. A szakemberek szerint az összkép és minden részlet rendkívül fontos. Az is, hogy egy-egy lelet hol, milyen közegből kerül elő, ez az úgynevezett régészeti leletösszefüggés. M. Tamás nem tett vallomást, de nem tagadta a keresés tényét. Láthatóan nem kezdő, hiszem olyan kijelentéseket tett, szakszavakat használt, ami hozzáértőre vall.


Kislapát is volt nála | Fotó: Szabó László / Zsaru Magazin


Bálint Marianna szerint egész iparág épül az illegális műkincsvadászatra. Elmondta, a múzeum és az ELTE BTK Régészettudományi Intézet közös projektje a böszörményi kincslelőhelyek és környezetük régészeti kutatása. A szakember pár éve dolgozik a múzeumnál, előtte örökségvédelemmel foglalkozott, és elkötelezett harcosa az állami műkincsvagyon megóvásának, ádáz ellensége az illegális kincskeresőknek - derül ki a lap cikkéből.

- Sokan fémkeresővel járják azokat a helyeket, ahol tudomásuk vagy megérzésük szerint értékesíthető leletet találhatnak. Ami azonban a földben van, az az államé. Ezt tudják ők is, mégis úgy vélik, megéri a kockázat. Amikor a terepbejáráskor megláttam a területünkön azt a férfit, rögtön tudtam, hogy tolvaj. A kaszáló mozdulatok elárulták, fémkeresővel tevékenykedik. Nem futott, nem menekült el, megvárta a rendőröket, és egyre csak azt hangoztatta, ő nem csinált semmi törvénybe ütközőt. Pedig biztosan tudja, hogy illegális, amit tett, magánszemély semmilyen eszközzel nem kutathat kincsek után.


Ezeket M. Tamás ásta ki | Fotó: Szabó László / Zsaru Magazin


Bálint Marianna hozzátette: már azzal, hogy bárki bemegy egy ásatási területre, megzavarja a feltárást vagy az arra kijelölt, előkészített területet, megváltoztatja azt, és ezzel a kutatókat, régészeket tévútra viheti, hibás következtetésekre juthatnak. Nem véletlen, hogy mindez büntetendő.

- Hobbipecás lehet bárki, hobbirégész nem. Egy viszonylag egyszerű fémkeresőt pár tízezerért meg lehet venni, de a profi műszerek több százezerbe vagy akár több millióba kerülnek - szögezi le a régész. - A jobb készülékek akár 50-60 centiméterre is a talajszint alá "látnak". A mi területünk hivatalosan is bronzkori lelőhely, ahonnan 3000 éves leletek kerültek már elő, ezek felbecsülhetetlen értékek. Nem véletlen, hogy a kincskeresők igyekeznek megelőzni bennünket, már az Alföldön és mifelénk is jó ideje megjelentek. Például a középkori érmék gyakoriak, és ha akad köztük ritkaság, aranyérme vagy ritka ezüstveret, ezekért sokat el lehet kérni, nem is beszélve az Anjou- vagy Árpád-kori leletekről. Ismerjük az illegális kincskeresők érdeklődési kört, tevékenységét, a lehetséges támadási területeket, és intenzíven szemmel tartjuk őket. Többnyire hétvégén, ünnepkor, esős, havas időben vagy éppen kánikulában "támadnak", de persze éjszaka is próbálkoznak. A muzeológusok és a régészek a rendőrök mellett a természetvédelmi, a mező- és a polgárőrökkel is együttműködnek a lebuktatásuk érdekében.

Tavaly is történt tettenérés: a zeleméri földvárnál fémkeresővel felleltek és elloptak egy bronzkori edényt. A bűnügy felderítését a Nemzeti Nyomozó Iroda műkincsvédelmi nyomozói végezték, ennek eredményeképpen egy húszmillió forint értékű lelet került vissza állami tulajdonba.

- Takáts László / Zsaru Magazin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában