Helyi közélet

2016.07.13. 16:04

Időjárás-jelentés - 2016. július 13.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Óceáni és sarkvidéki eredetű, kissé hűvös levegő mellett, Afrikából érkező forró légtömeg is megtalálható kontinensünkön. A két légtömeget a Kelet-európai-síkságtól, Közép-Európán át egészen az Ibériai-félszigetig hullámzó frontzóna választja el. A front környezetében és előtte sok a felhő, gyakran esik az eső, záporeső, emellett heves zivatarok is létrejönnek, amelyekhez néhol nagyméretű jég, felhőszakadás, károkozó szélroham társul. A frontzóna mögött több hullámban viszonylag hűvös levegő árasztja el Nyugat-, Északnyugat-Európát, ezeken a területeken is kialakulnak záporok, zivatarok, a csúcshőmérséklet általában 15, 25 fok között alakul. Ezzel szemben a szárazföld déli, délkeleti részén a napsütésé a főszerep, és nagyrészt 28, 35 fok között alakul délután a hőmérséklet, sőt például Dél-Spanyolországban, a Balkánon és a Kárpát-medencében helyenként 36, 37 fok körüli forróság is előfordul. A Kárpát-medence időjárását egy hidegfront alakítja, amely lassan kelet felé halad, országos csapadékot okoz, és csütörtökön keleten is véget vet a hőségnek.

Várható időjárás csütörtök estig

A kezdetben kevésbé felhős területeken is erősen megnövekszik a felhőzet. Csütörtök napközben egyre nagyobb területen felszakadozik, több helyen csökken a felhőzet. Az esti, éjszakai órákban a Tiszántúlon elszórtan, másutt sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Heves zivatar is valószínű jégesővel, felhőszakadással, károkozó szélrohammal. Csütörtökön napközben egyre nagyobb területen megszűnik a kiterjedt csapadék. Szerdán a Dunántúlon az északnyugati, másutt a délnyugati, nyugati szél megélénkül, néhol megerősödhet. Csütörtökön az északnyugati szél többfelé megerősödik, főként a Dunántúlon viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 23 fok között alakul, keleten lesz legenyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 19, 25, míg a Tiszántúlon 26, 32 fok között várható.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában