Helyi közélet

2016.07.22. 17:41

Hátra (s)arc!

<em>Azért megnézném én annak a brit nyugdíjasnak az ábrázatát, aki spanyol vagy francia ideiglenes lakosként a kórházban szembesül majd azzal, hogy a vakbélműtétje teljes költségét (lévén ő immár unión kívüli polgárnak számít) zsebből kell rendeznie. Márpedig ilyen és hasonló afférok tömegével fordulnak majd elő, ha a britek hivatalosan is elhagyják az Európai Uniót.</em> Petneházi Attila írása.

Azért megnézném én annak a brit nyugdíjasnak az ábrázatát, aki spanyol vagy francia ideiglenes lakosként a kórházban szembesül majd azzal, hogy a vakbélműtétje teljes költségét (lévén ő immár unión kívüli polgárnak számít) zsebből kell rendeznie. Márpedig ilyen és hasonló afférok tömegével fordulnak majd elő, ha a britek hivatalosan is elhagyják az Európai Uniót. Petneházi Attila írása.

És ez még „csak” a kisember látószöge, valójában azonban a Brexit kapcsán a teljes brit nemzetgazdaság szenvedhet el történelmi léptékkel mérve is nehezen kiheverhető károkat. Az a legszebb (vagy inkább legtragikusabb?) az egészben, hogy a fő hangadók, azok, akik belelovalták honfitársaikat a távozásba, a hajszálnyi előnnyel zárult referendum sikere után szépen fogták a kalapjukat, és csupán ennyit mondtak: köszönjük szépen, a célunkat elértük, a részünkről ennyi volt… Az persze jó eséllyel borítékolható volt, hogy a Brexit sikere számos tagállamban felerősíti majd a szirénhangokat, de, hogy komoly tisztséget viselő politikusok is beállnak a „farkast kiáltók” sorába, az azért sokakat meglepett. Ráadásul Magyarország képviseletében (igaz, szigorúan a magánvéleményét hangoztatva) az a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szállt be a „ki tud nagyobbat mondani?!” című őrületbe, akinél egyébként a magyar uniós kassza kulcsa van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában