Helyi közélet

2016.07.21. 16:14

Ha megborulok, néha magamba nézek

Debrecen - „Az új lemezen elektromos gitáron is játszom, a Campuson cserélgetem a hangszert.” Interjú Szeder-Szabó Krisztinával, a Szeder énekes-gitárosával.

Debrecen - „Az új lemezen elektromos gitáron is játszom, a Campuson cserélgetem a hangszert.” Interjú Szeder-Szabó Krisztinával, a Szeder énekes-gitárosával.

Itt van az egész nap előttem, bármi lehet még belőlem – a Reggeli dal biztató rigmusai sokaknak adtak eszpresszónyi löketet az ébredéshez az elmúlt hónapokban. Szeder-Szabó Krisztina dalszerző, gitáros, énekesnő életigenlő, könnyed dalait francia sanzon, jazz, folk elemek színesítik, és játékos szövegekkel cseni be a fülünkbe.

Francia szakon végeztél, mikor és hogyan vált életed részévé a zene?

Szeder-Szabó Krisztina: Egy barátnőmmel jelentkeztem a gimnáziumi rock bandába vokalistának. A frontember, Petruska Andris ösztönzött, hogy foglalkozzak az énekléssel, a zenével céltudatosabban, és ajánlotta a gitártanárát. Ettől kezdve komolyan vettem, tanultam dalt szerezni, énekelni, hangszeren játszani. Fanatikus Muse-rajongó voltam, az életpályájukat megismerve azt éreztem, én is ezt szeretném megélni. Ráadásul a fellépéseken megtapasztaltam, hogy milyen hatással tudok lenni az emberekre, s egyre inkább kialakult az elhivatottság. Egy zeneiskolás évzárókoncerten Sting Shape of my heart dalát adtam elő és megfagyott a levegő, teljes csönd és figyelem költözött a terembe. Felnőtt énekestársam reakciója mai napig kísér: „sok minden van még bennem, irigyel azért, ami rám vár”.

Ez egyre inkább igazolódni látszik. Több hazai rádió játssza a dalaitokat és májusban kiadtátok az első hivatalos lemezt, közösségi finanszírozással. Ez elég rendhagyó.

Szeder-Szabó Krisztina: A lemezkészítés nem olcsó mulatság, pláne a kezdők számára. A kiadóknak kockázatos kevésbé ismert zenekarba fektetni és pályázatokkal sem voltuk elkényeztetve. Bár képzett zenész mindegyikünk, alig tudunk érvényesülni a koncertszerezőknél, amíg nincs a kezünkben egy anyag, amit letehetünk eléjük. Közösségi finanszírozással a projekt összköltségének fele, azaz a teljes cd-gyártás ára összejött. Nagyon szép dolog volt, ami nem csak a pénzgyűjtésről szólt. A támogatók kiemelt figyelemmel kísérték a produkció jövőjét. Az ajándékaink által egy különleges kapocs jött létre azokkal, akik szívükön viselték az ügyünket. Felajánlottunk a kertemben egy koncertet, amelyen gasztro különlegességeket kóstolhattak a résztvevők, de adtam énekórát, cd-ket bónuszdalokkal és Szeder-fülbevalókat.



Életigenlés sugárzik belőled és a dalaidból, miközben az okos iróniát sem mellőző szövegeidből érezhető, pontosan látod az élet nehézségeit.

Szeder-Szabó Krisztina: Nem szeretnék és nem is lehet mindig csak a pozitív dolgokat megénekelni, mert az hamis képet tárna elénk és egy szirupos mázba burkolná a valóságot. De alaptermészetemből fakad, hogy a problémák átgondolása mellett látni akarom a megoldást, a megnyugtató végkifejletet. Tudnom kell, hogy az esetleges szenvedésnek, rossznak van értelme, fejlődés felé visz.

Miből táplálkozik az a sok mosoly?

Szeder-Szabó Krisztina: A barátaimból. Vannak néhányan, akiket bármi para esetén kereshetek. Fontos az önismeret. Ha megborulok, magamba nézek néha, hogy mi miért történik, és mi lehet a megoldás. Ezen kívül jógázom, biciklizem. Töltekezem az élményekből is. Nemrégiben a vakok intézetében adtunk minikoncertet. Az intézményben foglalkoznak értelmi és testi sérültekkel is. A pedagógusok elmondták, hogy a legtöbb gyereket nehéz motiválni, de az óráik elején felcsendülő Reggeli dalra belelkesülnek, énekelnek és szívesebben dolgoznak. Kaptunk videót arról, hogy egy általános iskolás osztály énekli, és egyéni visszajelzéseket arról, hogy könnyebb vele a reggel.

Spontán embernek tűnsz, nehezen kérdezem, hogy mik a jövőbeli terveid.

Szeder-Szabó Krisztina: Küzdök is ezzel, mert valóban mindent az utolsó pillanatban végzek el, ám nem lehet tervek nélkül egy ekkora projektet vezényelni. Igyekszem összeírni a teendőket. Tervben van egy francia lemez, videóklip a Feri feneke számhoz, elkészült egy hangulatfilm a lemezbemutató képeiből a Táncolj velem, élet! zenéhez és közös dalon dolgozunk Maszkurával.


Szeder – az együttes

  • Bakai Marci (hegedű)
  • Gyányi Marcell (nagybőgő)
  • Szabó Sipos Ágoston (dob)
  • Szeder-Szabó Krisztina (ének, gitár)

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában