Helyi közélet

2016.07.01. 10:28

Géppel is ellenőrzik a jegyet a DKV járatain

Debrecen - A szelvények érvényességét figyeli és adatokat is rögzít a készülék.

Debrecen - A szelvények érvényességét figyeli és adatokat is rögzít a készülék.

Néhány utas találkozhatott már vonalkód-leolvasó készüléket használó jegy­ellenőrrel a DKV járatain; a közlekedési társaságtól megtudtuk, új módszert tesztelnek, s ha beválik, valamennyi kalauzt felszerelik vele. A jelenlegi jegyellenőrzési rendszerrel párhuzamosan, tesztjelleggel vezette be a DKV Zrt. a mobileszközzel történő elektronikus ellen­őrzési rendszert. Ezt egy informatikai fejlesztés előzte meg, melynek köszönhetően a DKV által forgalmazott valamennyi értékszelvény érvényességét rögzíteni lehet, vagyis megállapítható, mikor, milyen intervallumú érvényességgel adták azt el – tudatta Nagy Annamária kommunikációs és marketingvezető.

Nyomtatóval együtt

– Maga az eszköz lényegében egy komoly, könnyen kezelhető mobiltelefon-készülék és egy hozzá tartozó, kis méretű Zebra nyomtató. A mobileszköz a vonalkódok beolvasásával felismeri az utasok által használt értékszelvényeket, visszajelzi azok érvényességét, típusát és azonnal jelzi, ha az lejárt, érvénytelen vagy tiltott. A beolvasott adatokat folyamatosan, zárt rendszerben gyűjti – részletezte Nagy Annamária, hozzátéve, hogy jelenleg egy készüléket tesztel a társaság, s ha eredményesnek ítéli a próbát, várhatóan rövidesen valamennyi jegyellenőr az új módszerrel végzi majd a munkáját. – A pótdíjazás is az eszközzel történik. A helyszíni kiegyenlítéskor a gépből nyomtatják az utas részére a pótdíjszelvényt, adatfelvétel esetén pedig a gépbe rögzítik a szükséges utas- és ellenőrzési adatokat. A felírásról az eszközzel a helyszínen vonalkóddal ellátott jegyellenőrzési adatlapot nyomtatnak – írta.

Hozzátette, az eszköz használata megszünteti az időnként előforduló olvashatatlan adatfelvétel problémáját is; az ellenőrök által beolvasott valamennyi szelvény megjelenik a rendszerben hozzá tartozó GPS-, időpont-, járat- és viszonylatadatokkal. A meglévő adatbázis pedig nagyban segít a társaság működéséhez szükséges statisztikák elkészítésében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában